Munca în aer liber protejează bărbaţii de neoplasm renal
Cercetătorii, de la National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii, au afirmat că studiul întreprins pe un lot de 2.500 de muncitori din Europa Centrală indică noi date conform cărora răspândirea cancerului, inclusiv de sân, ovarian şi de colon, este mai redusă atunci când persoanele au fost expuse la ultraviolete. Ei afirmă că vitamina D, cunoscută ca fiind anticancerigenă, este transportată de organism către ficat şi rinichi. ''Cercetările ştiinţifice arată că vitamina D, care se produce în general în organism după expunerea la lumina soarelui, ar putea contribui la prevenirea unui anumit număr de boli, inclusiv a cancerului'', a afirmat autorul cercetărilor, Sara Karami.
''În studiul nostru, noi am folosit denumirile locurilor de muncă pentru a evalua expunerea la soare în timpul activităţii. Am observat că bărbaţii cu un grad mare de expunere la soare prezintă un risc mai scăzut de cancer la rinichi decât bărbaţii cu un grad mai scăzut de expunere la soare în timpul lucrului''.
''Cercetătorii au constatat o creştere a RCC /renal cell carcinoma/, forma principală de cancer la rinichi, în Statele Unite ale Americii /SUA/ şi pe plan global în ultimii 20 de ani. O reducere a vitaminei D, datorită probabil faptului că mult mai multe persoane au un mod de viaţă sedentar şi lucrează în spaţii închise, este considerată ca fiind un posibil factor contributor.
Cercetătorii au studiat peste 2.500 de muncitori, de rasă caucaziană, din Rusia, România, Polonia şi Republica Cehă, împărţindu-i în trei grupe, după expunerea la lumina zilei în timpul activităţii lor.
O scădere semnificativă de până la 38 % a riscului de RCC s-a constatat la grupul de bărbaţi cu expunere crescută la UV la locul de muncă, iar în regiunile în majoritate nordice - la 73 %. Dar nu s-au constatat scăderi similare la femei. ''Nu avem nicio explicaţie în legătură cu diferenţele aparente de risc între bărbaţi şi femei'', a afirmat Karami.
''Diferenţele biologice sau de comportament dintre bărbaţi şi femei ar putea avea un rol. De exemplu, diferenţele hormonale ar putea influenţa răspunsul organismului la expunerea luminii soarelui şi faptul că bărbaţii sunt tentaţi să lucreze la soare dezbrăcaţi până la brâu'', a estimat Karami.
Cu toate că unele alimente conţin vitamina D, majoritatea persoanelor primesc până la 90 % din substanţa chimică prin expunerea la lumina ultravioletă. Muncitorii agricoli şi cei care se expun la ultraviolete puternice la mare fac parte din categoria cea mai înaltă. Cei care muncesc în condiţii de lumină a soarelui puternică se presupune că primesc de două ori mai mult din intensitatea luminii soarelui decât cei care lucrează în locuri cu expunere solară slabă./Agerpres/