Aproximativ 5.000 de persoane mor anual de intoxicaţie alimentară în Statele Unite, fenomen pentru care societatea plăteşte 152 miliarde de dolari/an, arată un raport publicat săptămâna trecută. Publicarea raportului intervine în contextul în care Autoritatea Federală a Medicamentelor (FDA) şi Ministerul american al Agriculturii urmează să aprobe noile reglementări sanitare pentru prelucrarea produselor proaspete. 'Costurile asociate intoxicaţiilor
alimentare sunt substanţiale', spune un fost economist de la FDA, autor al raportului menţionat, publicat de organizaţia Pew Charitable Trusts.Potrivit Centrului de Control al Bolilor, anual sunt înregistrate în Statele Unite 76 milioane de cazuri de intoxicaţii alimentare grave, soldate cu 325.000 spitalizări şi 5.000 de decese. Au apărut în ultima vreme şi cazuri de infecţii cu salmonela sau cu bacteria E.Coli. Fructele şi legumele, proaspete, în conservă sau congelate, sunt la originea unui număr de 19,7 milioane de îmbolnăviri, iar vindecarea a însemnat pierderi economice de 39 miliarde de dolari. În aceste costuri, raportul include îngrijirile medicale, dar ia în considerare şi pierderile economice asociate bolii (deces, suferinţă, incapacitate)./Agerpres/



