Numărul cazurilor de infertilitate este în creştere
Acum femeia nu mai vrea să aibă copii la 20 de ani, se trezeşte că vrea copiii la 35-40 de ani. Bagajul gonocitar, adică celulele sexuale ale ovarului, când s-a creat ovarul în viaţa intrauterină, adică în a 60-a zi, are 7-8 milioane de ovocite, la naştere are un milion, deci a pierdut deja în opt luni 6-7 milioane. La pubertate rămân 100-150 de mii, pe urmă la fiecare ciclu se pierd aproximativ 400 de gonocite, este un depozit care scade, dar şi îmbătrâneşte. Nu se fabrică altele noi, ca la bărbat - în cazul lor, din 72 în 72 de ore apare o nouă producţie'', a explicat prof. Dumitrache.
El a adăugat că din acest motiv, la 30-35 de ani încep să apară probleme. Vârsta la care este indicat să ai copii este 18 - 25 de ani, potrivit specialistului, care a subliniat că alţi factori care duc la infertilitate sunt cei de mediu, stresul, toxicitatea, folosirea tranchilizantelor.
În ceea ce priveşte tranchilizantele, medicul a detaliat că acestea au un anume mecanism care creşte secreţia de prolactină, ceea ce inhibă secreţia hormonilor stimulatori ai ovarului. Un alt factor este folosirea excesivă a anticoncepţionalelor, care în final duc la lipsa concepţiei, la care se adaugă numărul mare de parteneri.
'La bărbaţi, până în urmă cu 4 - 5 ani, vedeam o spermogramă normală - între 60 şi 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru -, dar cu timpul se pare că bărbaţii sunt o specie pe cale de dispariţie, în numai cinci ani aceste pretenţii au scăzut, fiind între 60 şi 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru. ªi nu numai că scade numărul, dar scade şi mobilitatea, apar modificări de structură, malformaţii de structură mult mai importante. Astfel, perceptul cu care începe Biblia - şi spune aşa frumos în Geneză 'faceţi copii şi stăpâniţi pământul' - devine o sintagmă', a spus prof. dr. Dumitrache.
Specialistul a subliniat că dacă se menţine acest lucru, România va deveni 'o provincie neînsemnată a acestui continent, pentru că Europa este bătrână, cu o populaţie sub formă de clopot, nu mai este în formă de piramidă şi nu trebuie să ne mire dacă populaţia Europei va avea cândva o cu totul altă culoare, iar cetăţeanul de tip caucazian va fi o raritate'.
'Nu există o educaţie sexuală, nici în familie nici în şcoli, nu există noţiunea de normalitate. Vin la medic cohorte de tineri spunând că sunt grav bolnavi. Sunt perfect normali, dar nu ştiu care este normalitatea'', a afirmat prof. dr. Dumitrache.