Principala cauză de deces la români: bolile cardiovasculare
Prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a susţinut că civilizaţia îi 'agresează' pe oameni, zi de zi, cu tot felul de 'otrăvuri', la care se adaugă factorii de risc şi anume fumatul, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, toate acestea ducând la o dezvoltare a patologiei vaselor de sânge.
În această situaţie, o importanţă mare revine atât tratamentului preventiv al pacienţilor cu risc cardiovascular, cât şi tratamentului pacienţilor care au suferit un eveniment vascular major - infarct de miocard, accident vascular cerebral -, conform recomandărilor ghidurilor actuale de specialitate, după cum a subliniat specialistul.
În privinţa aterotrombozei, prof. dr. Gh. Dan a arătat că aceasta ameninţă viaţa pacienţilor, având în vedere că duce la producerea infarctului miocardic sau a accidentului cerebrovascular.
Referindu-se la tratament, medicul a afirmat că se poate efectua cu molecule noi sau cu generice, acestea din urmă fiind mai ieftine cu 30% dacă este vorba despre o copie şi cu 70% dacă sunt două copii. Ele sunt alese ca variantă terapeutică, în funcţie şi de posibilităţile pacientului. Prof. dr. Gheorghe Dan a explicat că, în ceea ce priveşte genericele, regulile în România sunt comparabile cu cele din celelalte ţări europene. El a adăugat că un generic nu este identic cu originalul şi de aceea nu toţi pacienţii pot fi trecuţi de la o moleculă originală la un generic, importantă este stabilitatea tratamentului. În opinia sa, ar trebui ca pe piaţă să fie unul, cel mult două generice, nu 30, pentru a fi mai bine controlate.
Specialistul atrage atenţia asupra faptului că oamenii nu trebuie să se trateze singuri sau la recomandarea prietenilor şi nici farmaciştii nu ar trebui să înlocuiască medicamentele după reţetă, ci, cel mult, să facă o recomandare./Agerpres/