Numărul infectărilor cu virusul HIV a scăzut în ultimii opt ani
'Vestea bună este că deţinem dovezi că diminuarea de care am vorbit se datorează, cel puţin în parte, prevenţiei', şi-a declarat satisfacţia directorul executiv al ONUSIDA, Michel Sidibe. 'Boala a intrat într-o fază mai endemică, mai stabilă', a arătat la rândul său directorul executiv adjunct, Paul de Lay, într-o conferinţă de presă la Geneva.
Africa subsahariană rămâne regiunea cea mai afectată din lume, cu peste două treimi (67%) din populaţia totală atinsă de HIV şi cu aproape trei sferturi (72%) din decese, legate de SIDA în 2008, potrivit datelor culese de ONUSIDA. Swaziland continua să fie în 2007 cea mai infectată ţară din lume, cu o rată de prevalenţă a HIV de 26% la populaţia adultă.
Cu toate acestea, din 2001, numărul contaminărilor noi în Africa subsahariană a scăzut cu aproape 15%, 'ceea ce reprezintă aproape 400.000 de contaminări mai puţin în 2008', a precizat ONUSIDA. Ca urmare a eficienţei terapiilor anti-retrovirale, persoanele infectate trăiesc mai mult, iar 'numărul persoanelor infectate cu HIV este mai mare ca niciodată' (aproximativ 33,4 milioane de purtători de HIV în lume). Astfel numărul deceselor datorate SIDA a scăzut cu peste 10% în cursul ultimilor cinci ani. Potrivit statisticilor ONUSIDA şi OMS, aproape 3 milioane de vieţi au fost salvate, după ce în 1996, a devenit disponibil un tratament eficient.