Ministerul Sănătăţii va implementa ghiduri terapeutice pentru mai multe patologii
“Odată cu aplicarea acestor scheme de diagnostic şi tratament, afecţiuni cum sunt infarctul miocardic, diabetul sau astmul vor fi tratate la Satu Mare sau Petroşani la fel ca în centrele universitare de la Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara. Vorbim de fapt despre creşterea şi extinderea calităţii actului medical în întreg sistemul de sănătate, despre aducerea terapiilor moderne în toate spitalele şi cabinetele medicale din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Dr. Ion Bazac.
Ghidurile reprezintă algoritmi care stabilesc paşii pe care medicii îi vor aplica pacienţilor din momentul intrării acestora în cabinet sau în spital - metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite, în funcţie de patologie şi stadiul acesteia. Aceste ghiduri sunt rezultatul aplicării recomandării 13 din 2001 a Consiliului Europei, ratificată de către Guvernul român şi la a cărei elaborare au contribuit şi experti din România. Recomandarea solicită ca evidenţele medicale să fie încorporate în ghiduri care să ajute la ierarhizarea nevoilor de sănătate după aspecte etice, sociale şi financiare.
Începând din 2010, MS va solicita ca toate instituţiile medicale finanţate din fonduri publice să-şi elaboreze, pe baza ghidurilor aprobate prin Ordin al Ministrului Sănătăţii, propriile protocoale terapeutice. Acestea vor deveni parte componentă a contractului semnat cu CNAS în anul urmator. Îndeplinirea criteriilor de calitate şi eficienţă a actului medical va condiţiona finanţările şi decontările MS şi CNAS.