Campanie de prevenţie a cancerului de piele
Campania iniţiată de Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie a fost adoptată şi de Societatea Română de Dermatologie. La nivel mondial, 37.000 de persoane mor în fiecare an din cauza melanomului. La nivel european se poate remarca o rată mai mare de depistare a melanomului la femei, dar o mortalitate mai mare la bărbaţi.
Această campanie are ca scop educarea populaţiei în privinţa depistării precoce a diferitelor forme de cancer de piele şi a necesităţii utilizării unei creme de protecţie, aplicate conform necesarului fiecărui fototip de piele a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Sorin Þiplică, directorul executiv al SRD.
''La această ediţie, obiectivul nostru este să oferim consultanţă gratuită unui număr dublu de pacienţi faţă de anul trecut. În acest an, avem un număr record de medici dermatologi participanţi, ceea ce ne face să credem că ne vom atinge obiectivele. Această campanie vine an de an în întâmpinarea pacienţilor care suferă de probleme dermatologice, mai mult decât atât, poate ajuta la depistarea în timp a diferite forme de cancer, ceea ce înseamnă practic salvarea vieţii pacientului'', a spus prof. dr. Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
Acesta a prezentat rezultatele campaniei din 2008, când au fost consultaţi gratuit peste 2,090 de pacienţi la nivel naţional. Pentru 77 pacienţi examinaţi s-a pus diagnosticul de melanom, iar peste 100 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt determinate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Doar 9 pacienţi dintre cei consultaţi în campania de anul trecut folosesc întotdeauna cremă cu protecţie solară când se expun la soare.
Preşedintele SRD a subliniat că se înregistrează o creştere constantă a cancerului de piele, de aceea se impune o informare a populaţiei şi prevenţie.
Conf. dr. Sorin Þiplică recomandă tutror persoanelor să se prezinte la medic atunci când au probleme cu aluniţele, dar şi fără să aibă probleme, pentru un simplu control. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat. Din păcate, majoritatea persoanelor vin la medic prea târziu.
Specialiştii dermatologi subliniază că nu toate aluniţele sunt periculoase, dar pentru cele la care se impune intervenţia chirugicală, este important ca aceasta să se facă. Potrivit medicilor, orice modifcare de volum, formă, culoare a unei aluniţe impune un consult de specialitate. Ei atrag atenţia şi asupra expunerii necontrolate la soare, care poate deveni periculoasă.
Aceasta este a treia ediţie de parteneriat între SRD şi Laboratoarele Dermatologice Avene. Anul acesta, SRD colaborează şi cu Schering Plough, compania care produce medicamente utilizate în tratarea melanomului.