Săptămâna trecută la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi au avut loc, în premieră naţională, câteva intervenţii de enteroscopie. Este vorba despre enteroscopia spirala, o tehnica folosita pentru prima data la nivel mondial, la sfarsitul anului 2007, in Statele Unite ale Americii. In Europa, metoda este practicata doar in cateva centre din Germania. Investigaţia a
fost realizată de o echipă de medici din SUA şi Germania, conduşi de prof.dr. Paul Akerman şi prof.dr. Martin Veuchel. În urma numeroaselor evaluări ale unităţilor de profil din ţară, echipa de specialişti din SUA au ales IGH pentru că era singurul care îndeplinea condiţiile. "Este o onoare pentru noi că am fost aleşi centru de referinţă pentru realizarea primei intervenţii de enteroscopie din România. Enteroscopia permite examinarea completă a intestinului subţire, cu efectuarea de biopsii şi de manevre terapeutice. Investigaţia se realizează în special la pacienţi care prezintă anemie, sindrom de intestin subţire, boala Crohn sau angiodisplazie de intestin. Cu ajutorul enteroscopului, se ajunge în intestinul subţire. Se poate stabili mai uşor un diagnostic şi chiar se poate interveni pe intestin. Intervenţia este mult mai performantă şi se obţin rezultate mult mai bune decît dacă am utiliza videocapsula", ne-a spus prof.dr. Gheorghe Balan, managerul IGH.
10 pacienti ai IGH au fost selectati pentru a beneficia de această nouă metodă de investigare a tubului digestiv. Cum IGH Iaşi a fost ales centru de instruire în enteroscopie pentru Europa, la intervenţie au participat numeroşi specialişti din centrele universitare din ţară şi Europa. Dispozitivele speciale pentru enteroscopie costa in jur de 900-1.000 de euro bucata, insa pentru cursuri ele ne-au fost oferite in mod gratuit de firmele producatoare", a mai precizat prof.dr. Balan.