La cinci ani de la lansarea Cardului european de asigurări de sănătate (EHIC), Comisia Europeană anunţă că numărul documentelor puse în circulaţie a depăşit 180 de milioane. “Cu ocazia apropierii aniversării a cinci ani de la lansarea iniţiativei Cardului european de asigurări sociale de sănătate/European Health Insurance Card (EHIC), Comisia Europeană a anunţat noi statistici, care arată că numărul de carduri puse în circulaţie a depăşit 180 de
milioane. EHIC este un card gratuit, care asigură deţinătorilor săi acelaşi acces la sectorul de sănătate public (un medic, o farmacie, un spital sau un centru de sănătate) de care beneficiază şi rezidenţii ţării pe care o vizitează”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. EHIC facilitează deţinătorilor săi obţinerea de asistenţă medicală necesară în caz de îmbolnăvire sau de accident în timpul unei vizite temporare în una dintre cele 31 de ţări participante: cele 27 de state ale UE, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
România se situează pe ultimul loc, cu doar 0,1% dintre români posesori ai cardului care le permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă în orice ţară a Uniunii Europene. În Liechtenstein, Elveţia şi în Austria, cardul se bucură de cel mai amplu nivel de deţinere. Astfel, 99%, 98,8%, respectiv 96% din populaţie deţine un card EHIC. Aceste rate de circulaţie înalte pot fi puse pe seama faptului că EHIC se găseşte pe partea verso a cardurilor de sănătate ale ţărilor menţionate, astfel că, pentru rezidenţi, primirea cardului EHIC este automată.
Fără acest card, există riscul ca o persoană să întâmpine mai multe dificultăţi în achitarea costurilor asistenţei într-o altă ţară europeană, întrucât, în majoritatea cazurilor, i se va solicita plata pe loc.