Noul virus gripal conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane
În anumite cazuri este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.
Noul virus gripal A (H1N1) se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută, sau indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc. În orice situaţie se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea mâinilor, suprafeţelor şi echipamentelor cu săpun după manipularea cărnii crude.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine). Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidază, însă este rezistent la amantadine. Specialiştii MS spun că nu se recomandă ca persoanele sănătoase să ia medicamente antivirale ca măsură de precauţie.
Pentru protecţie trebuie evitate contactele strânse cu persoanele bolnave. Dacă o persoană este bolnavă trebuie să păstreze distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita transmiterea mai departe. Trebuie evitat mersul la serviciu sau la şcoală şi, în general, persoanele afectate să nu iasă din casă. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane. Trebuie evitate aglomeraţiile şi mulţimile. Se recomandă ca atunci când o persoană tuşeşte sau strănută, să îşi acopere gura şi nasul cu o batistă. Astfel, se reduce riscul ca cei din jur să se îmbolnăvească. După utilizare, batista se aruncă. Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor. Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun, în special după tuse sau strănut. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi de asemenea eficiente. Trebuie evitat să se atingă ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura. Suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, trebuie curăţate frecvent cu un produs normal de curăţare.