Stresul, prin multitudinea de afecţiuni pe care le poate provoca, este boala secolului
Lucrurile stau la fel si in cazul femeilor foarte slabe. Cercetatorii avertizeaza ca degeaba incercam sa ne infometam. Numai sportul ne poate scapa de stres si de kilogramele in plus. Recent s-a descoperit ca organismul nostru reactioneaza la stres la fel cum reactioneaza si la o infectie - trimite celule sa-l apere. Problema e ca, in timp ce toate aceste celule sunt concentrate intr-un punct, virusurile si bacteriile isi fac de cap. In plus, un organism stresat se vindeca mai greu decat unul relaxat. Cercetatorii au demonstrat ca persoanelor care sunt implicate intr-un conflict le ia cu 60% mai mult timp sa li se vindece eventualele rani care le apar, fata de cat le-ar lua intr-o perioada de liniste.
O echipa de cercetatori sugereaza ca, atunci cand esti stresat, pragul de suportabilitate a durerii este mai mic. Acest lucru este valabil in special pentru femei. De exemplu, femeile care sufera cu inima se plang mai mult de dureri in piept atunci cand sunt stresate, in comparatie cu barbatii cardiaci.
Stresul foarte mare poate afecta concentrarea, luarea deciziilor si comportamentul. Prin urmare, cu cat aveti mai multe griji care va macina, cu atat cresc sansele sa provocati un accident. Cifrele arata ca unul din cinci oameni sufera de stres din cauza locului de munca, iar peste o jumatate de milion de persoane sunt nevoite sa-si ia liber pana isi rezolva aceasta problema. Persoanele care sufera de insomnii intra intr-un cerc vicios. Nu pot dormi pentru ca sunt prea stresate, iar faptul ca nu se odihnesc noaptea le face sa devina si mai stresate. Si cum exista o legatura intre tot ceea ce se intampla, s-a demonstrat ca somnul insuficient, adica mai putin de sase ore pe noapte, are legatura cu surplusul de greutate. Pentru a rezolva problema lipsei de somn, lasati la usa problemele de la serviciu, iar inainte sa adormiti ascultati o muzica relaxanta, aprindeti o lumanare parfumata, faceti o baie calda sau beti un pahar cu lapte cald si spuneti-va ca ati iesit din tura pana maine. Tensiunea creata de stresul emotional sau mental poate provoca dureri de spate si, mai tarziu, poate duce chiar la probleme mai serioase. Multe persoane depoziteaza stresul in muschi, simtindu-l ca pe o tensiune care apare in spatele gatului, care coboara sau urca si provoaca dureri.