Direcţiile strategice ale MS: descentralizare, responsabilizare, susţinerea competiţiei
“Radiografia sistemului de sănătate arată că dificultăţile cu care se confruntă acesta se datorează în principal lipsei de reformă, supraîncărcării sistemului cu sarcini, centralizării şi lipsei unei viziuni coerente. Aşa cum în mediul privat trebuie să răspunzi pentru resursele utilizate în faţa acţionarilor, în mandatul meu vreau să răspund de utilizarea fondurilor publice în faţa “acţionarilor” sistemului sanitar, adică a cetăţenilor României”, a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sănătăţii.
În direcţia lărgirii accesului la serviciile medicale, Ministerul Sănătăţii va dezvolta o nouă politică de sănătate în mediul rural. În acest sens, vor creşte stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, în zonele neacoperite în prezent de asistenţa medicală. De asemenea, se vor dezvolta noi modalităţi de asistenţă primară bazată pe echipe multidisciplinare, care să asigure continuitate în acordarea îngrijirilor. Printre membrii echipei de asistenţă primară se vor număra medici de familie, asistente medicale, moaşe, asistenţi sociali şi fizioterapeuţi. La nivel comunitar se vor crea centre de îngrijire, inclusiv pentru afecţiuni minore, cu personal permanent format din cadre medii, degrevându-se astfel o serie de activităţi care nu necesită prezenţa medicului.
La nivel macro-structural, Ministerul vizează reorganizarea sistemului de sănătate prin descentralizare organizaţională şi decizională. Aceasta presupune trecerea de facto a spitalelor în subordonarea autorităţilor locale, creând condiţiile responsabilizării celor care iau decizii cât mai aproape de locul furnizării serviciilor de sănătate. Spitalele regionale, de importanţă naţională şi de urgenţă, vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Alte instituţii centralizate, precum Direcţiile de Sănătate Publică vor fi transferate Consiliilor Judeţene şi vor avea atribuţii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare şi de alocare a resurselor. Finalizarea reorganizării şi a transferului este stabilită pentru sfârşitul anului curent.
Sub acelaşi aspect structural, Ministerul Sănătăţii va urmări eficientizarea economică a sistemului de sănătate şi a celui spitalicesc. Ministerul va elabora ghiduri şi protocoale terapeutice în colaborare cu profesionişti din ţară şi din străinătate, pentru cele mai frecvente afecţiuni, în concordanţă cu metodologia internaţională. De asemenea, se va continua procesul de finanţare pe bază de caz rezolvat, prin implementarea unor metode care să certifice că se plăteşte un act medical de calitate.
Pentru asigurarea unei transparenţe ridicate se va urmări punerea în funcţiune reală a sistemului informatic implementat în rândul medicilor de familie, inclusiv pentru publicarea lunară a prescripţiilor pe site-urile caselor judeţene de asigurări de sănătate, precum şi a cheltuielilor aferente contractelor cu farmaciile şi laboratoarele de la nivel judeţean.
Strategia include şi eficientizarea sistemului de asigurări de sănătate şi stimularea investiţiilor private, atât la nivelul finanţării cât şi al furnizării de servicii medicale.
“Aceste măsuri contribuie la creşterea accesului la asistenţă medicală şi a calităţii actului medical, prin extinderea serviciilor în mediul rural, reorganizare administrativă şi creşterea accesului populaţiei la bunuri şi servicii de sănătate. Măsurile contribuie la eforturile de eficientizarea a proceselor şi cheltuielilor din sistem, punând un accent sporit pe asistenţa medicală de prevenţie. Astfel, creşterea accesului la serviciile primare va conduce la scăderea suprasolicitării din spitale, care vor putea să dedice astfel mai multe eforturi medicale, terapeutice şi administrative cazurilor care implică tratament spitalicesc conform normelor, reglementarilor şi procedurilor medicale europene în vigoare”, a încheiat Ministrul Ion Bazac.