Campania de vaccinare împotriva cancerului de col a început cu stângul
sunt suficient informaţi. De aceea, Ministerul Sănătăţii a organizat o întâlnire între specialişti şi reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor. Toţi participanţii au fost unanim de acord în ce priveşte lipsa unei campanii de informare corecte şi coerente pentru campania de vaccinare demarată de Ministerul Sănătăţii Publice, săptămâna aceasta.
Cele mai frecvente întrebări ale părinţilor s-au referit la perioada de imunizare şi la efectele adverse pe termen lung. În lipsa unor răspunsuri satisfăcătoare, mulţi au ales să refuze vaccinarea fetiţelor lor. Medicii de familie cred că îngrijorările părinţilor sunt normale, dar spun că rapoartele şi studiile unor organisme internaţionale credibile în lumea ştiinţifică mondială au mai multă greutate în faţa unor zvonuri sau informaţii trunchiate. Totuşi, aceleaşi reţineri cu privire la apariţia efectelor adverse pe termen lung şi la durata de testare a vaccinului le enunţă şi unele voci din lumea medicală. Pe de altă parte, Ridoca Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti a subliniat că vaccinurile sunt folosite şi în România de câţiva ani, respectiv peste 10.000de femei şi fetiţe s-au vaccinat deja cu doze achiziţionate contra cost, neînregistrându-se niciun incident în afara unor reacţii minore, precum roşeaţă sau durere temporară.
Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi au cerut suspendarea campaniei de vaccinare până când se va realiza o informare corectă a populaţiei. Subsecretarul de stat în minister Raed Arafat a menţionat că va continua campania de informare, iar de săptămâna viitoare, noi materiale informative vor veni în sprijinul ei. Totodată, el a propus ca listele să rămână deschise, astfel încât părinţii să poată reveni asupra decizie de refuz al vaccinului, iar fetiţele să poată fi vaccinate la toamnă sau anul viitor.
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, spune că orice vaccin ieşit pe piaţă are în spate ani de studii de cercetări, iar în cazul de faţă există şi 7 ani de evaluare post-vaccinare care certifică siguranţa şi eficacitatea vaccinării, dar nu exclude posibilitatea ca peste 10-15 ani să fie nevoie de revizuirea schemei de vaccinare şi completarea ei cu un eventual rapel.