Vreţi să fiţi cobaiul produselor cosmetice?
Iren Darai a început să încărunţească de tânără, motiv pentru care cei din jurul ei i-au recomandat să-şi vopsească părul. Chiar după al doilea vopsit ea a început să audă zgomote în urechi şi să simtă o durere acută la ceafă. Era un efect secundar dăunător care apare la unele persoane în urma folosirii vopselei şi fixativului de păr. Dar la vremea aceea femeia, vrând să arate bine, s-a mai vopsit de zece ori în următorii doi ani. Numai că simptomele s-a acutizat, iar la analize a reieşit că avea o intoxicaţie cu metale grele, prezente atât în firele de păr cât şi în vopseaua folosită de ea. De atunci, Iren Darai a verificat toate efectele secundare posibile ale produselor cosmetice, foloseşte săpun fără substanţe parfumate, nu utilizează creme pentru corp nici deodorante, iar pe Internet atrage atenţia tuturor asupra pericolelor ce se ascund în multe cosmetice.
Potrivit directivelor UE privind produsele cosmetice, valabile şi în Ungaria, producătorii de cosmetice sunt răspunzători pentru experimentarea produselor lor privind eficienţa şi lipsa de nocivitate. Dacă în timpul utilizării respectivelor cosmetice apar probleme, comisia de resort a Uniunii Europene (SCCP) solicită din partea producătorului documentaţia, iar dacă se dovedeşte că produsul respectiv este dăunător, îl interzice. Din punctul de vedere al consumatorilor ar fi mai bine ca lucrurile să se desfăşoare invers, adică produsul să intre pe piaţă numai dacă se dovedeşte că nu este dăunător. Acum însă, dacă un produs devine suspect, abia peste 8-10 ani ajunge pe lista produselor interzise.
În prezent, cele mai mari modificări se produc în privinţa vopselelor de păr. Cu toate că după anii '80 mai multe vopsele au fost interzise, printre cele rămase pe piaţă multe sunt îndoielnice, având în vedere că un studiu realizat în 2001 a susţinut că printre persoanele care folosesc vopsele de păr este mai mare riscul îmbolnăvirii de cancer la vezica urinară. UE a stabilit ca producătorii să prezinte fişele cu datele de siguranţă ale substanţelor de bază ale produselor până în septembrie 2003. Dar cu toate că mulţi producători nu dispuneau de aşa ceva, produsele lor au fost interzise abia în 2006. În urma analizelor şi cercetărilor, în 2004 s-a pus problema că anumite vopsele de păr provoacă leucemie, iar SCCP a cerut noi date de la producători pentru a verifica această ipoteză. Deşi producătorii nu fac publice analizele privind eficienţa şi lipsa de nocivitate a produselor, rezultatul studiilor se poate citi pe site-ul SCCP./Agerpres/
Însă pe lângă coloranţi produsele cosmetice conţin o serie de alte substanţe care ar putea deveni nocive. Detalii vă prezentăm într-un articol următor.