Familiile bolnavilor de Alzheimer trebuie susţinute legislativ
Dr. Cătălina Tudose a făcut referire la necesitatea prezentării la medic la apariţia primelor simptome ale bolii, pentru că pacienţii vin, de obicei, în faze medii şi grave ale bolii, când este mai greu de tratat.
Referindu-se la noile terapii, dr. Cătălina Tudose a amintit noua formă de prezentare a substanţei active rivastigmina, sub forma de plasture, care este mult mai uşor de administrat, îmbunătăţeşte tulburările cognitive şi comportamentale ale bolnavului, este uşor de administrat, se aplică o dată pe zi şi le ajută pe persoanele care îngrijesc pacientul.
Preşedintele Societăţii Române de Neurologie (SRN), prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a explicat că demenţele în general presupun leziuni organice ale creierului şi mai târziu dezvoltă probleme psihiatrice, ceea impune colaborarea dintre neurolog şi psihiatru. El a subliniat necesitatea diagnosticării corecte, menţionând că nu se cunosc cauzele bolii, dar se presupune că este vorba despre defecte genetice.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru a menţionat că potrivit ultimelor cercetări, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare şi neurologice sunt factori de risc şi pentru Alzheimer, respectiv hipertensiunea, diabetul, dislipidemia, şi mai nou sindromul metabolic, care este un factor major de risc pentru demenţe vasculare şi în particular pentru Alzheimer.
Dr. Cătălina Tudose a precizat că sunt necesare demersuri pentru susţinerea famiilor bolnavilor de Alzheimer, nu doar în domeniul legislaţiei, ci şi în domeniul înfiinţării mai multor centre de zi sau pentru perioade mai lungi pentru aceşti bolnavi, cele existente fiind insuficiente. În acest sens, este nevoie de implicarea autorităţilor locale şi a societăţii, a spus dr. Tudose.
Ea a subliniat că tratamentul unui bolnav de Alzheimer costă, în Anglia, 1.000 de lire sterline, ceea ce este valabil şi pentru România, iar pentru îngrijirile bolnavului, familia suportă în Anglia 25.000 de lire sterline, ceea ce este valabil şi pentru noi. /Agerpres/