Ingredientele neaşteptate ale produselor cosmetice
Clorura de sodiu, binecunoscuta sare de de masă, este prezentă în şampoane, loţiunile pentru curăţare facială, geluri de duş, spumante pentru baie şi alte produse care fac spumă. Oleoresin Capsicum, principalul ingredient al sprayului paralizant, este un ingredient al multor rujuri pentru buze, prezenţa sa fiind semnalată de o senzaţie de încălzire a buzelor la aplicarea produsului cosmetic; de asemenea, el este folosit şi în cremele analgezice şi împotriva mâncărimilor.
Diatomita, unul dintre cele două componente ale dinamitei (celălalt fiind nitroglicerina), este o pudră pe bază de bioxid de siliciu produsă din rămăşiţele fosilizate ale diatomilor, un soi de alge sferice, cu carapace dură. Întrucât particulele sunt goale, ele sunt poroase; astfel, pot fi folosite la producerea de nisip pentru pisici şi în procesul de filtrare a apei. În industria cosmetică, ele sunt ingrediente ale pastelor de dinţi naturale, deodorantelor, pudrelor absorbante, cremei pentru cuticule, dar şi în produsele pentru exfolierea blândă a pielii.
Datorită proprietăţilor benefice pe care le dobândeşte când se întăreşte, albuşul de ou este folosit în produsele pentru îngrijirea pielii, precum măştile hidratante. Plasticul este folosit pentru a asigura fermitatea conferită de gelul pentru păr, fixativ, în produsele pentru protecţie solară şi în bandaje. Tot el este cel care conferă rimelurilor calitatea de ”rezistente la apă”.
Picăturile farmaceutice împotriva balonării, deosebit de apreciate de mamele ai căror copii nu pot dormi bine, sunt folositoare şi în ceea ce priveşte eliminarea bulelor de aer sau de gaz din cosmetice, printr-un proces ce le aduce pe acestea la suprafaţă şi poartă chiar numele de ”râgâit”.
Ca ingredient cosmetic, ureea este folosită ca agent de hidratare şi catifelare, ajutând la producerea şi păstrarea hidratării pielii. Din fericire, ea nu mai trebuie să fie extrasă din urină de cal; este prezentă în numeroase produse cosmetice şi pentru curăţarea casei, având efect antimicrobian.
Antigelul, cunoscut pentru acţiunea benefică asupra maşinilor, este folosit şi pentru hidratarea pielii şi a părului, ca ingredient principal în produsele cu ”auto-încălzire”. Uleiul de bucătărie are un efect emolient, de catifelare a pielii, însă este eficient şi în protejarea împotriva razelor solare. El poate fi găsit în creme pentru corp, balsamurile pentru buze şi în loţiunile de plajă. /Rompres/