Drogurile clasice la naftalină, la modă sunt acum ''cyber-drogurile''
Pe Internet se găsesc gratuit şi nelimitat atât înregistrări audio ''stupefiante'' cât şi software-ul pentru a le asculta. Moda se extinde rapid, aşa cum s-a întâmplat în Spania. Mii de pasionaţi discută în reţea, fac schimb de impresii şi sfaturi privind modalităţile şi tehnicile de administrare. ''Efectul este amplificat dacă aceste sunete sunt ascultate cu cască, în întuneric, în linişte şi sunt asociate cu o muzică specială precum şi cu ingerarea de alcool'', precizează GAT. Prejudiciile reale aduse sănătăţii şi riscul de dependenţă mai necesită încă certificări, ''dar cu siguranţă aceste sunete interacţionează cu creierul, îndeosebi la subiecţii predispuşi mintal'', a precizat Rapetto.
Agenţii informatici ai Gărzii de Finanţe monitorizează în prezent acest fenomen, foarte răspândit în străinătate dar în fază embrionară în Italia. Piaţa este precum cea a cocainei şi hashish-ului: prima doză de încercare este gratis, apoi clientul devine dependent şi este dispus să plătească. Pe site-urile specializate se află şi modul de folosire precum şi comentariile celor care au consumat deja produsul, cu sfaturi privind tehnicile de administrare şi descrieri entuziaste ale senzaţiilor încercate.
''Faptul că stimularea sonoră ad hoc poate avea consecinţe deosebite asupra creierului nu este o surpriză'', a comentat Michelangelo Iannone, cercetător la Institutul de ªtiinţe Neurologice. ''Am observat şi măsurat recent efectul de 'însumare' al sunetului şi al ecstasy asupra creierului unor animale de laborator. Am administrat unor cobai o doză minimă de ecstasy, incapabilă să producă vreun efect neurologic şi aceloraşi cobai le-am administrat o doză de sunet la 95 decibeli, maximul permis, teoretic, în discoteci, constatând o potenţare a efectelor ecstasy. Mai mult, crescând doza iniţială de ecstasy am obţinut prin sunet o potenţare a efectului care a durat cinci zile'', a mai spus cercetătorul. /Rompres/