Tratamentul endovascular se face cu ajutorul unei spirale metalice detaşabile. Metoda constă în efectuarea unei puncţii în artera femurală pe care se introduce o teacă cu cateter (un tub) cu care se ajunge la zona cu anevrism. Se introduce apoi o spirală metalică, cu care se acoperă zona cu anevrism. Tratamentul se face sub anestezie generală, în paralel cu cel anticoagulant. Spirala rămâne în zona cu anevrism şi acoperă acestă parte, oprind circulaţia sângelui.
Potrivit dr. Balt Savias, de la Centrul Interbalcanic din Salonic, această tehnică modernă aduce multe avantaje atât pentru chirurg cât şi pentru pacient, fiind mai puţin invazivă. Studii recente, realizate în străinătate, au evidenţiat că rezultatele sunt mai bune decât în cazul chirurgiei clasice. Beneficiul pentru pacient este enorm, pentru că este operat în condiţii mai puţin riscante şi se recuperează foarte repede (în câteva zile), comparativ cu chirurgia clasică, care presupune o recuperare de câteva luni.
Privitor la costuri, acestea diferă în funcţie de spirală, de anevrism sau de localizarea acestuia. Potrivit unor calcule estimative, în ţara noastră costul mediu este de 212.000.000 de lei. Metoda este utilizată selectiv, în baza unei liste de aşteptare decise de o comisie de specialitate. Potrivit dr. Fery Stoica, medic principal neurochirurg, pentru acest an se apreciază că din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se pot efectua tratamente pentru 40 de pacienţi. La Spitalul "Dimitrie Bagdasar Arseni" au fost efectuate, luni, două astfel de intervenţii, alte două fiind realizate marţi. Pacienţii au vârste între 46 şi 48 de ani. Până acum toate cazurile care aveau nevoie de intervenţii de acest gen erau trimise în străinătate. (Rompres)
