Imobilizarea prelungită a persoanelor în timpul zborului cu avionul creşte riscul apariţiei fenomenului de embolie, acesta putând fi fatal la pacienţii care sunt transportaţi pe distanţe mai lungi în vederea efectuării unei operaţii chirurgicale majore.Cercetătorii de la Clinica Mayo atenţionează medicii care au asemenea pacienţi să ia înconsiderare transportul cu avionul ca fiind un factor de risc postoperator suplimentar pentru apariţia trombilor în sistemul venos. De asemenea consideră că ar trebui adoptate măsuri preventive în timpul zborului precum şi după operaţie. Studiul a fost declanşat de cazul unui bărbat de 37 de ani care a fost transportat cu avionul pe o distanţă de 4800 de mile în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale şi care a decedat postoperator în urma unei embolii pulmonare.
Au fost analizate datele a 181765 de pacienţi ai Clinicii Mayo care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale în perioada 1998-2002. Dintre aceştia 3736 erau din afara ţării (Canada sau Mexic), ei fiind transportaţi cu avionul pe o distanţă medie de 5000 mile. Aceştia au prezentat un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta tromboză venoasă sau embolie pulmonară în primele 28 de zile postoperator decât cei care nu au călătorit cu avionul.
Faptul că aceşti pacienţi nu aveau o vârstă înaintată şi că tromboză şi embolia au apărut mult mai repede după operaţie decât în mod obişnuit sugerează că zborul pe distanţe mari cu avionul, preoperator, reprezintă un factor de risc pentru tromboza venoasă profundă şi pentru complicaţia ei de temut: embolia pulmonară.
