Autorii sunt de acord că hipocampul, situat în lobul temporal medial, este aşa-numitul „centru al memoriei” mai ales în ceea ce priveşte depozitarea aminitirilor de lungă durată, astfel păstrarea anumitor informaţii „autobiografice” depinzând de integritatea acestei zone.
Pe de altă parte, se pare totuşi, că unele amintiri autobiografice de „scurtă durată”, cu trecerea timpului, devin independente de hipocamp şi vor fi legate de anumite arii din neocortex.
În cursul studiului au fost urmăriţi pacienţi cu deteriorări ale lobului temporal paralel cu bolnavi care sufereau de distrucţia unor teritorii neocorticale în urmă unei supradozări de medicamente, anevrism cerebral, atac ischemic cerebral sau encefalită.
Bolnavii au fost puşi să reamintească evenimente din viaţa lor legate de anumite cuvinte „cheie” de genul: râu, sticlă, unghie etc, şi să încerce să „retrăiască” acest eveniment. La bolnavii care aveau afectat lobul temporal rezultatul testului era aproape normal, aceste date autobiografice fiind reamintite, pe când pacienţii cu deteriorarea neocortexului erau incapabili să-şi aducă aminte de evenimentele din viaţa lor de dinainte.
