Ideea căutării unui mijloc prin care să fie eliminată senzaţia de durere persistentă într-un membru amputat a venit în urma consultării unor studii precedente asupra funcţiilor neuronilor oglindă care se activează atunci când o persoană face un gest deliberat (ridicarea mâinii, apucarea unui obiect etc) dar şi atunci când acea persoană vede pe altcineva făcând aceleaşi gesturi. Pe de cealaltă parte sunt cunoscute efectele analgezice ale masajului care îndepărtează durerea prin restabilirea circulaţiei sanguine în zona afectată şi prin activarea celulelor senzoriale care inhibă mesajul de durere trimis către creier.
Astfel cei doi cercetători americani sau avansat ipoteza că celulele senzoriale ale mâinii spre exemplu, blochează mesajul pe care neuronii oglindă încearcă să-l trimită spre creier. Însă aceste celule lipsesc din zona amputată, iar semnalul emis de neuronii oglindă ajunge la creier şi se află la originea senzaţiilor iluzorii de durere resimţită în membrul amputat.
Pentru a-şi testa ipoteza cei doi cercetători au realizat un sistem de ''cutie cu oglinzi'' care îi oferă persoanei amputate iluzia vederii membrului lipsă. Astfel doi voluntari care îşi vedeau braţul intact atins au resimţit senzaţia de atingere şi în braţul amputat. De asemenea, după ce au văzut o altă persoană strângându-i de braţul valid, au perceput aceaşi senzaţie şi în braţul amputat. Unul dintre voluntari a precizat că la simpla vedere a unei alte persoane ridicându-şi mâinile îi provoca o serie de dureri foarte puternice în braţul fantomă timp de 10 - 15 minute. ''O persoană care a suferit o amputare şi care resimte dureri în membrul fantomă îl poate ruga pe un prieten să simuleze că masează zona respectivă şi astfel durerile se vor calma'', se precizează în studiul publicat de revista New Scientist. Acest tip de terapie i-ar putea ajuta şi pe pacienţii care au suferit un atac cerebral soldat cu pareze sau semipareze pentru a-şi recupera anumite gesturi. /Rompres/