Cu acest prilej, pentru prima oară, persoanele neasigurate s-au grăbit să meargă la medic, peste 10% din cei evaluaţi până acum - aproape 300.000 de cetăţeni - făcând parte din această categorie. În lunile iulie, august şi septembrie au fost trimise aproximativ şase milioane de taloane (5,905 milioane), iar 14,63% dintre acestea au fost returnate la poştă şi casele judeţene de sănătate, din cauza negăsirii la domiciliu a destinatarilor, a schimbării adreselor unor persoane fără a se fi operat în registrele de la evidenţa populaţiei, a deficienţelor în bazele de date avute la dispoziţie sau a persoanelor decedate aflate încă în evidenţele informatizate ale Ministerului de Interne. Dacă în luna iulie s-au prezentat la medic 26,13% dintre cei care au primit taloanele, din cauza perioadei de concedii, în lunile august şi septembrie procentul celor evaluaţi a depăşit 60%.
Derularea programului a evidenţiat şi o serie de disfuncţionalităţi, în mod special în judeţele Cluj, Argeş, Bihor, Constanţa, Bistriţa Năsăud, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timişoara şi în municipiul Bucureşti, care au transmis date incomplete referitoare la riscurile de boală ale cetăţenilor evaluaţi. De asemenea, 19 judeţe - Covasna, Caraş-Severin, Călăraşi, Galaţi, Maramureş, Neamţ, Sibiu, Sălaj, Vaslui, Cluj, Argeş, Bihor, Constanţa, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timişoara - şi municipiul Bucureşti au transmis raportări superficiale privind datele referitoare la analizele recomandate şi efectuate, fără să se asigure de acurateţea informaţiilor preluate.
La prima evaluare, ministrul Nicolăescu a atenţionat prefecţii, cerându-le să fie mai activi, să sesizeze cu anticipaţie iregularităţile şi neconcordanţele dintre autorităţi şi să ceară sprijinul MSP la momentul oportun, "nu atunci când lucrurile devin tensionate". O altă problemă ridicată cu prilejul primei evaluări a fost cea a distribuţiei taloanelor către populaţia de etnie romă care nu are acte de identitate, soluţia fiind încheierea unui parteneriat şi sprijin activ din partea Poliţiei, a oficiilor de stare civilă, a primăriilor şi prefecturilor, care trebuie să urmărească redistribuirea taloanelor returnate. Alte disfuncţionalităţi ale programului au fost numărul redus de persoane sub 40 de ani care s-au prezentat la medic şi faptul că unele persoane nu au mai avut acces la evaluare, deoarece nu s-au prezentat după primirea talonului, soluţia fiind reprogramarea acestora.
Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a început pe 1 iulie şi se va desfăşura până în septembrie 2008. Programul îşi propune cunoaşterea reală a ponderii bolilor cu impact major asupra populaţiei, realizarea de activităţi profilactice, în sensul diagnosticării precoce şi monitorizării acelor boli cu impact major asupra cetăţenilor, precum şi evaluarea şansei de viaţă acordată românilor, chiar dacă aceştia nu sunt asiguraţi medical. Fiecare persoană, chiar şi neasigurată, va primi la domiciliu două taloane: unul pentru medicul de familie care va presta consultaţia, în valoare de 15 lei, şi celălalt pentru laborator, în valoare de 50 lei, pe care medicul va prescrie setul de analize ce urmează a fi făcute. Programul este finanţat de la bugetul de stat, iar medicul de familie va fi plătit pentru consultaţiile pe care le face şi care trebuie să fie trei pe oră, iar laboratoarele vor fi plătite pentru cele nouă analize care ar trebui recomandate pacienţilor. Pentru realizarea acestui program, Ministerul Sănătăţii Publice a decis, în mai 2007, suplimentarea cu 110,3 milioane lei a bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. În funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării stării de sănătate a populaţiei, Ministerul Sănătăţii va extinde serviciile medicale prestate în cadrul programului şi va iniţia programe de educaţie a cetăţenilor. Potrivit estimărilor, suma necesară derulării acestui program este de circa 300 milioane de euro. Pentru 2008, MSP are în vedere efectuarea unei evaluări a femeilor pentru cancerul de sân şi de col uterin, dar şi pentru alte afecţiuni. /Rompres/