"Este primul studiu care arată în mod convingător că supraponderabilitatea la copii este asociată cu boli de inimă la maturitate sau cu alte probleme de sănătate”, preciza Jennifer L. Baker, şefa echipei de la Institutul pentru Medicină Preventivă din Copenhaga, care a întreprins cercetarea publicată în New England Journal of Medicine.
Studiul este publicat alături de o analiză a unor date statistice americane care prognostichează faptul că obezitatea în rândul adolescenţilor va creşte numărul persoanelor care suferă de boli de inimă din această ţară cu cel puţin 16 procente până în 2035, generând alte peste 100.000 de cazuri. Baker şi echipa sa au analizat informaţiile colectate despre înălţimea şi greutatea a 276.835 de elevi danezi în perioada 1955- 1960, pe care le-au comparat cu rapoarte medicale din perioada 1977-2001 pentru a vedea care dintre aceştia a fost spitalizat pentru probleme de sănătate la maturitate.
Riscul, au descoperit cercetătorii, a crescut cu orice număr de kilograme în plus în copilărie, cei mai afectaţi fiind cei care au fost supraponderali la vârste mai mari. Astfel s-a constat că riscul a fost semnificativ mai redus pentru elevii diagnosticaţi ca supraponderali la vârsta de 7 ani, faţă de cei care aveau această problemă la 13 ani, indicând că, dacă un copil care poate pierde din greutatea suplimentară la o vârstă fragedă, şi rămâne ulterior la o greutate normală, el îşi poate reduce în mod substanţial riscurile suplimentare.
Cu toate acestea, în condiţiile în care cercetătorii nu au putut beneficia de datele privind greutatea adulţilor participanţi la studiu, nu s-a putut da un verdict clar în problema dacă riscul crescut a fost cauzat de supraponderabilitatea din copilărie sau de faptul că, în general, copiii supraponderali tind să devină adulţi supraponderali.
În cel de-al doilea studiu, Kirsten Bibbins-Domingo de la Universitatea California, San Francisco, alături de echipa sa, s-au folosit de date federale din anul 2000, pentru a prezice că adolescenţii de azi care vor împlini vârsta de 35 de ani în 2020 vor fi obezi în proporţie de 37 la sută în cazul bărbaţilor şi 44 la sută în cazul femeilor, crescând cu 100.000 numărul cazurilor de pacienţi cu boli de inimă până în 2035. Bibbins-Domingo susţine că cifrele ar fi fost chiar şi mai mari dacă analiza sa ar fi inclus datele danezilor. /Rompres/