''Datele pe care le-am obţinut pot fi considerate foarte importante - au afirmat cercetătorii finlandezi în articolul publicat de British Journal of Nutrition şi reluat şi de Daily Mail - ţinând cont de faptul că testul a durat numai trei săptămâni şi că toţi cei care au luat parte la el aveau valori iniţiale normale de colesterol''. De aici şi recomandarea ca cei care suferă de valori ridicate ale colesterolului să introducă în regimul alimentar zilnic ketchup sau suc de roşii, pentru a reduce astfel riscul de infarct.
De altfel, virtuţile benefice ale roşiilor, considerate un aliment ultra-sănătos, sunt cunoscute de multă vreme şi numeroase studii au evidenţiat faptul că licopenul, pigmentul care conferă culoarea roşie caracteristică acestei legume, are un important rol protector faţă de anumite forme patologice grave, între care şi tumora la prostată; riscul, în cazul acesta, ar putea fi redus cu 45 la sută dacă în meniul săptămânal s-ar introduce cel puţin 10 porţii de roşii. Fiind şi un puternic antioxidant, licopenul ajută şi la prevenirea îmbătrânirii precoce a celulelor şi la ferirea organismului de boli cardiovasculare şi degenerative. /Rompres/