Pentru a răspunde acestei întrebări profesorul Martin Schaefer de la Universitatea din Freiburg, Germania, şi colegii săi au încercat să afle dacă diferite animale percep existenţa antioxidanţilor în hrană. Ei au analizat felul în care 60 de fructe sunt percepute de păsările care le răspândesc seminţele. Păsările au un fel particular de a vedea culorile pentru că sunt sensibile la lungimi de undă ale luminii ce sunt invizibile pentru oameni. Cercetătorii germani au descoperit că păsările pot percepe foarte clar puternicul colorit vizibil în spectrul ultra-violet al unui grup de antioxidanţi denumiţi antocianini. Acest lucru însă nu înseamnă neapărat că păsările vor alege acele fructe cu o compoziţie mai bogată în antocianini. Pentru a verifica acest lucru, Dr Schaefer a realizat un experiment folosind 11 femele de pitulice. Timp de patru zile pitulicele au primit hrană în două recipiente identice, însă într-unul dintre recipiente hrana avea culoarea albastră în spectrul ultra-violet, fiind foarte bogată în antocianini. Toate cele 11 păsări au ales doar hrana bogată în antioxidanţi, ignorând complet hrana din celălalt recipient, fapt care a confirmat faptul că acestea pot percepe vizual antioxidanţii din hrană şi că preferă acest fel de hrană.
Acest studiu sugerează că în termeni evolutivi, prezenţa antioxidanţilor în fructe le face pe anumite plante să atragă cu mai mult succes animalele pentru a le consuma fructele şi a răspândi astfel seminţele. De asemenea, acest studiu mai indică şi faptul că păsările ar putea fi în stare să se trateze singure, consumând anumite tipuri de hrană bogată în antioxidanţi în cazul în care au organismul slăbit aşa cum se întâmplă în perioadele de migraţie, în acelaşi fel în care, spre exemplu un om îşi începe dimineaţa cu un pahar de suc de portocale atunci când se simte puţin răcit. /Rompres/