Leptina este secretată în principal de adipocite, iar în mod normal prezenţa în sânge a unui nivel mai mare din acest hormon duce la o creştere a consumului de energie al organismului şi la o scădere a poftei de mâncare, şi astfel la o scădere a masei corporale. În cazul persoanelor obeze însă, acest mecanism de control al organismului nu funcţionează şi în schimb se formează o rezistenţă la efectele leptinei. Unul dintre principalele obiective ale oamenilor de ştiinţă este tocmai împiedicarea formării acestei rezistenţe faţă de hormonul de saţietate în cazul obezităţii.
În acest scop, oamenii de ştiinţă au supus o serie de şoareci la un proces de îngrăşare, până la formarea progresivă a rezistenţei la acest hormon. Apoi ei au neutralizat gena responsabilă de producerea proteinei OB-RGRP din creierul rozătoarelor. În consecinţă, cobaii trataţi astfel au putut să-şi menţină o greutate corporală normală deşi au primit constant o hrană bogată în grăsimi, de genul celei fast-food. În cazul în care rezultatele obţinute pe cobai vor putea fi obţinute şi pe oameni, inhibarea proteinei OB-RGRP ar putea permite redobândirea sensibilităţii faţă de leptină la persoanele care suferă de obezitate şi ar putea contribui serios la procesul dorit de pierdere în greutate. /Rompres/