Expunerea la fumul de tutun apare oriunde este permis fumatul - acasă, la locul de muncă, în spaţii publice. OMS estimează că aproximativ 700 de milioane de copii, respectiv aproape jumătate dintre copiii lumii, expiră aer poluat prin fum de tutun, mai ales la domiciliu. Studiul, elaborat de OMS şi centrele de control şi prevenire a bolilor din SUA, în perioada 1999-2005, cuprinde copii între 13-15 ani, din 132 de ţări. Cercetarea a arătat că 43,9% dintre copii sunt expuşi fumatului pasiv acasă, 55,8% dintre copii sunt expuşi fumatului pasiv în locuri publice, 76,1% dintre copii studiaţi sprijină interzicerea fumatului în locurile publice.
Organizaţia Internaţională a Muncii apreciază că fumatul pasiv contribuie decisiv la deces în rândul lucrătorilor. Potrivit acestui organism, cel puţin 200 de lucrători mor anual din cauza expunerii la fumatul pasiv la locul de muncă. Un raport recent estimează că aproximativ 80.000 de oameni au decedat în cele 25 de ţări ale Uniunii Europene în 2005 din cauza unor boli legate de fumatul pasiv.
OMS recomandă un mediu sută la sută lipsit de fumat, prin adoptarea unei legislaţii care să prevadă ca toate spaţiile interioare de lucru şi publice să fie medii lipsite total de fum de tutun. Legea trebuie să asigure protecţie universală şi egală pentru toţi. De asemenea, OMS consideră că adoptarea legii antifumat nu este suficientă. Implementarea şi aplicarea ei adecvată necesită eforturi şi mijloace relativ reduse, dar decisive. Totodată, OMS recomandă strategii educaţionale de reducere a expunerii la fumatul pasiv în locuinţe. Aplicarea legislaţiei pentru locurile de muncă lipsite de fum de tutun va duce, în timp, la protejarea mediului de fum de tutun, prin acţiune involuntară a oamenilor, al căror comportament de la serviciu este împrumutat acasă. /Rompres/