Studiul clinic pe termen lung a fost realizat începând cu anul 1982 pe un eşantion de 4.052 de voluntari care au fost împărţiţi în două grupe - o grupă martor care a primit un placebo, în timp ce persoanele din cea de-a doua grupă au primit un supliment alimentar de 50 de miligrame de betacaroten la fiecare două zile. Studiul a durat în medie timp de 18 ani pentru persoanele din aceste două grupe. Cel de-al doilea studiu clinic a fost realizat pe 1.904 voluntari care au primit în medie timp de 1 an, între 1998 şi 2002, câte 50 de miligrame de betacaroten şi respectiv cîte un placebo.
Subiecţii din cele două grupuri au fost supravegheaţi până în anul 2003, ei fiind rugaţi să completeze în fiecare an câte un chestionar cu privire la starea lor de sănătate şi să precizeze dacă au respectat tratamentul cu betacaroten cu regularitate. Membrii grupului tratat pe termen scurt cu betacaroten nu au prezentat nici un fel de diferenţe în ceea ce priveşte capacitatea cognitivă faţă de persoanele din grupul martor care au primit placebo. În schimb, în ceea ce-i priveşte pe subiecţii care au participat la studiul pe termen lung şi au luat regulat betacaroten, testele privind performanţele cognitive s-au dovedit a fi net superioare celor care au luat placebo.
Betacarotenul este un antioxidant, o substanţă care protejează celulele împotriva acţiunii destructive a unor radicali liberi - molecule formate în procesul organic de transformare a hranei în energie. /Rompres/