El a recomandat vinul negru, pentru care există mai multe argumente ştiinţifice, "dar este destul de bun şi vinul alb, o cantitate moderată de 200-250 mililitri pe zi", a precizat şeful clinicii de cardiologie. Femeile beau mai puţin, dar cele care beau, beau foarte mult, a reliefat doctorul. El a adăugat că femeile sunt protejate până la o anumită vârstă de hormoni, dar, după aceea, sunt egale cu bărbaţii, fac boli mai grave decât bărbaţii şi protecţia lor este aceeaşi.
Dacă se consumă cantitate mare de vin, pot apărea afecţiuni ca ciroză hepatică, tulburări de ritm, miocardiopatie, dar şi hipertensiune arterială şi obezitate. Un studiu arată că bolnavii, chiar cu infarct acut, care au consumat vin au avut o evoluţie bună, a subliniat dr. Apetrei. În afara efectelor cardiovasculare, vinul are efecte de stimulare a sistemului nervos central până la un punct, peste care devine o ameninţare. Zilnic, femeile pot consuma 150 de mililitri de vin pe zi, pentru că sistemul lor enzimatic de transformare a vinului nu este acelaşi ca la bărbaţi. Vinul este benefic în toate afecţiunile, mai puţin în cazul celor care au contraindicaţii cum este ciroza, hipertensiunea generată de vin, boala de inimă.
Prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, de la Institutul de Boli de Nutriţie şi Metabolice "Nicolae Paulescu", a declarat că vinul este indicat, în limitele acordate de medic, şi în diabet. Vinul are efecte benefice, a explicat prof. Târgovişte, menţionând însă că care şi efecte tragice, când se face abuz. Persoanele care consumă cantităţi mici sau moderate fac mai rar diabet decât cele care nu consumă deloc. "Sunt mecanisme metabolice importante, care stimulează oxidarea glucozei în organism, ameliorează sensibilitatea celulelor periferice la insulina deja existentă", a explicat diabetologul. ªi cei dependenţi de insulină pot consuma vin, dar există pericolul de hipoglicemie, dacă pacientul nu este atent, pentru că metabolizarea glucozei puţin crescută se datorează alcoolului şi în condiţii de activitate fizică poate da o hipoglicemie, a mai spus prof. dr. Târgovişte. /Rompres/