În cazul în care doresc să reclame o greşeală medicală, cei mai mulţi dintre pacienţi s-ar adresa Colegiului Medicilor (33,6%). La întrebarea "unde ar reclama o nemulţumire legată de sistemul sanitar", pacienţii preferă Autoritatea pentru Sănătate Publică (33%), apoi Casa de Asigurări de Sănătate (31%). În ceea ce priveşte cauzele pentru care se înregistrează greşeli medicale, în topul clasificării se află slaba pregătire profesională şi limitarea mijloacelor de diagnostic şi terapie. "Paradoxal, nimeni nu vorbeşte de oboseală", a remarcat prof. dr. V. Astărăstoae.
Eroarea şi greşeala medicală sunt, în general, asimilate ca termeni distincţi. Pacienţii apreciază incidenţa cazurilor reale de greşeli medicale ca fiind foarte ridicată, introducând şi erorile în aceeaşi categorie. Portretul unui medic bun arată astfel: un medic cu experienţă, care vorbeşte pe înţelesul pacientului.
La întrebarea "dacă s-a produs o greşeală ce poate fi imputată unui medic, cine credeţi că ar trebui să asigure compensaţia victimei?", 39,84% dintre respondenţi sunt de părere că medicul care comite o greşeală ar trebui să asigure compensaţia victimei din propriul buzunar. În ceea ce priveşte cauzele greşelilor medicale, dintr-un total de 384 de respondenţi, 207 acordă o importanţă maximă slabei pregătiri profesionale a medicilor. Cercetarea a mai reliefat că atunci când un medic comite o greşeală, colegii săi au tendinţa de a-l determina pe acesta să-şi asume greşeala (peste jumătate dintre respondenţi). Colegiul Medicilor este conceput de un număr semnificativ de medici respondenţi, dar şi de pacienţi drept un for cu rol protector, beneficiind de o încredere semnificativă. /Rompres/