Cercetătorii au făcut o analiză genetică pe mostrele de sânge provenit de la primii pacienţi infectaţi cu SIDA, de unde a rezultat că HIV a fost adus în Haiti din Africa centrală de către o persoană infectată prin anul 1966, şi că a ajuns în SUA în 1969, cu mai mult de un deceniu înainte ca infecţia să înceapă să se răspândească. Un singur haitian necunoscut infectat ar fi ajuns într-un oraş mare ca Miami sau New York: virusul a circulat astfel vreme de ani de zile - mai întâi în rândurile populaţiei americane şi apoi la alte naţiuni, în Canada, Europa, Australia şi Japonia. Studiul infirmă deci mai cunoscuta teorie a pacientului zero, care potrivit unor cercetători ar fi fost un steward homosexual din Quebec, pe nume Gaetan Dugas.
Infecţia s-a răspândit repede, spune Worobey, adăugând că ”în doar câţiva ani au existat ceva mai puţin de o sută de oameni infectaţi, epidemia a transformat apoi cele 100 de victime în 200, după care s-a ajuns la mii, zeci de mii, la sute de mii de victime - care existau probabil înainte ca SIDA să fie recunoscută oficial, la începutul anilor 1980”.
Pentru a determina cu precizie când a ajuns virusul HIV în SUA, cercetătorii au analizat mostrele de sânge a cinci imigranţi din Haiti, care datează din anii 1982-1983 şi au analizat datele genetice a peste 117 dintre primii bolnavi de SIDA din toată lumea. Cercetătorii au exclus şi posibilitatea ca HIV să fi venit direct în SUA din Africa, probabilitatea ca Haiti să fi fost focarul unde acesta a început fiind de 99,8%. La începutul epidemiei declanşate în SUA, rata de infecţie a imigranţilor din Haiti era de 27 de ori mai mare decât la restul populaţiei. Studiile sugerează că virusul a ajuns la oameni prin anii 30 în Africa centrală (în special din Republica Democrată Congo, fostul Zair, unde lucrau şi mulţi haitieni), probabil atunci când oamenii au început să omoare maimuţele şi să le consume carnea. Maimuţele sunt infectate cu o derivaţie a virusului HIV, fără să dezvolte însă SIDA.
Maladia SIDA a ucis peste 25 de milioane de oameni şi aproape 40 de milioane de persoane sunt în prezent infectate cu virusul HIV; în fiecare an mor 5 milioane de bolnavi infectaţi cu HIV. Autorităţile sanitare ale SUA nu au realizat decât la începutul anilor '80 faptul că se confruntau cu o epidemie, de vreme ce primele cazuri au fost raportate în comunitatea homosexualilor din Los Angeles în 1981. Aceasta şi datorită faptului că SIDA poate fi dezvoltată de o persoană abia la câţiva ani din momentul în care aceasta a fost infectată./Rompres/.