Efectul protector al cerealelor integrale se manifestă nu doar prin reducerea nivelului colesterolului datorită fibrelor alimentare, ci şi prin alte componente, cum ar fi antioxidanţii sau efectele asupra hemostazei glucozei. Studii epidemiologice arată că riscul de diabet zaharat de tip 2 scade odată cu consumul de cereale integrale cu aproximativ 30%. Aceasta se datorează, probabil, efectelor cerealelor integrale de a determina un răspuns insulinemic redus şi îmbunătăţirea metabolismului glucidic, a subliniat conf. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de diabet "Nicolae Paulescu". Ea s-a referit şi la cerealele integrale şi rolul pe care acestea îl au în menţinerea unei anumite greutăţi corporale, multiple studii derulate în ultimii ani în ţări din Europa evidenţiind asocierea dintre consumul de alimente cu cereale integrale şi fibre alimentare, pe de o parte, şi indicele de masă corporală, pe de altă parte.
Într-un studiu olandez, din 2005, la bărbaţi s-a observat o asociere inversă între consumul de cereale sau fibre şi riscul de supraponderabilitate sau obezitate, iar la femei această asociere inversă a fost observată doar pentru variabila cereale, dar nu şi pentru fibre. În ceea ce priveşte studiile observaţionale făcute în SUA, acestea arată că un mic dejun echilibrat contribuie la menţinerea unei greutăţi ideale şi reducerea consumului de grăsimi în timpul zilei. Datele arată că adulţii şi copii care mănâncă dimineaţa au mai puţine probleme legate de greutatea corporală, decât cei care nu servesc micul dejun. De asemenea, femeile care au consumat cereale de mai mult de şapte ori în două săptămâni cântăresc cu aproximativ patru kilograme mai puţin decât cele care au consumat cereale cu o frecvenţă mai redusă sau deloc. Persoanele care iau micul dejun se descurcă mai bine la testele de memorie. Studiile mai arată că micul dejun bogat în cereale integrale susţine capacitatea de memorie şi funcţia cognitivă şi prin lipsa aportului energetic nu afectează performanţele la testele de inteligenţă, în schimb se corelează pozitiv cu diminuarea capacităţii de memorizare.
Potrivit cercetătorilor din Marea Britanie, beneficiile cerealelor integrale pentru sănătate s-ar putea datora, în parte, efectului prebiotic. Prebioticele reprezintă fibre nedigerabile care nu suferă modificări în intestinul subţire şi care, odată ajunse în colon, stimulează creşterea bacteriilor benefice, a explicat conf. dr. Gabriela Radulian. Ea a subliniat că un consum de alimente bogate în prebiotice a fost asociat cu un risc redus de cancer intestinal. /Rompres/