Studenții români, chiar și cei ce urmează Facultatea de Medicină și se presupune că știu la ce riscuri se supun, nu au un regim alimentar echilibrat și acordă foarte puțină importanță exercițiului fizic. Viitorii medici ar trebui să fie ei înșiși promotori ai stilului de viață sănătos. De aceea, responsabilitatea profesorilor din facultățile de medicină ar trebui sa fie una foarte mare în acest sens. 53% dintre studenți nu citesc etichetele produselor alimentare pe care le achiziționează. Dintre cei care totuși le citesc, 60% sunt interesati doar de termenul de valabilitate. 25% dintre ei se interesează și asupra numărului de caloriilor conținute. Doar 15% dintre cei care consultă eticheta sunt interesați de ingredientele și aditivii conținuți de produs. Datele statistice sunt rezultatul a trei studii efectuate concomitent pe eșantioane de studenți la medicină din București, Târgu-Mureș și Constanța. Aproximativ 700 de studenți au fost chestionați în total, în cadrul acestor cercetări. Studiile au fost aplicate de către specialiști din cadrul Institutului de Sănătate Publică București, Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Universității “Ovidius” Constanța, Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și din cadrul Centrului de Sănătate Publică Târgu-Mureș.
În cadrul simpozionului a fost prezentat și proiectul de etichetare nutriţională a alimentelor, proiect dezvoltat de companii producătoare de alimentare la nivel european şi care, începând cu sfârşitul acestui an, este implementat şi în România.