Folosirea seringilor nesterilizate este ”vinovată” de apariţia a 5 la sută dintre cazurile noi de îmbolnăviri cu virusul HIV şi de două milioane de cazuri de contractări ale virusului hepatic de tip C, potrivit aceleiaşi surse. ”Prin utilizarea de seringi de unică folosinţă, care să nu prezinte riscul rănirii accidentale, ar putea fi evitată moartea a 1,3 milioane de persoane anual pe întreg mapamondul şi s-ar preveni răspândirea multor boli infecţioase”, a indicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sediul la Geneva.
OMS a cerut, încă din anul 1999, cadrelor medicale din cele peste 190 de state membre ale sale să recurgă întotdeauna la cea mai sigură metodă atunci când administrează injecţii pacienţilor, ”dar cea mai parte dintre acestea nu dispun încă de noile tehnologii” de sterilizare. Seringile de proastă calitate nu costă decât 0,02 euro, faţă de 0,10 euro cât costă modele mai ”sofisticate” şi mai sigure, se mai subliniază în comunicat.
Experţi medicali din întreaga lume s-au reunit săptămâna trecută în Elveţia pentru a lua parte la un colocviu de trei zile sub egida OMS. Principala menire a reuniunii este de a-i convinge pe producătorii mondiali de seringi să-şi reducă preţul acestor produse şi ţările membre de a-şi contabiliza mai eficient cererea şi comenzile de seringi sterile. De asemenea, OMS, care aparţine de Organizaţia Naţiunilor Unite, speră să obţină o îmbunătăţire a transferului de tehnologie medicală de ultimă generaţie între ţările dezvoltate şi ţările ”sărace”. /Rompres/