Osteoporoza sau topirea ţesutului osos apare când echilibrul dintre formarea şi distrugerea osoasă este perturbată, a subliniat dr. Cătălin Codreanu. El a adăugat că pierderea osoasă este progresivă şi lipsită de simptome. La cei mai mulţi pacienţi nu există nici un simptom până la apariţia primei fracturi. Din acest motiv, osteoporoza nu este diagnosticată la timp, fiind posibilă apariţia fracturilor osoase în absenţa traumatismelor exterioare sau a eforturilor minime. Zonele care sunt deosebit de vulnerabile la osteoporoză sunt coloana vertebrală, şoldul şi încheietura mâinii. Frecvenţa acestor fracturi mai ales la şold şi la coloana vertebrală creşte odată cu vârsta, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Fracturile de şold şi cele vertebrale trebuie tratate însă foarte serios.
Osteoporoza este o afecţiune tratabilă şi cu o combinaţie de modificări ale stilului de viaţă şi tratament medicamentos corespunzător, multe fracturi pot fi evitate. Statisticile arată că după vârsta de 50 de ani, aproximativ o femeie din trei şi un bărbat din şapte trebuie să se aştepte la apariţia unei fracturi cauzate de osteoporoză. Una din şase femei va suferi de-a lungul vieţii o fractură de şold, una din cinci persoane vârstnice cu fractură de şold moare în primul an de la producerea fracturii. Una din trei paciente nu este capabilă să se îngrijească singură, nici după un an după producerea fracturii de şold. Osteoporoza poate avea multiple cauze. Încă de la vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasă este mai mare decât formarea osoasă. Acestui dezechilibru i se adaugă şi alţi factori predispozanţi, fie că sunt unii care nu se pot modifica, sau cei care ţin de stilul de viaţă. Printre factorii care nu se pot modifica se află sexul femeiesc, vârsta avansată, istoric personal şi/sau familial de fracturi. Pe de altă parte, factorii modificabili care trebuie corectaţi sunt dieta săracă în calciu, deficienţă de vitamina D, fumatul, consumul excesiv de alcool şi inactivitatea fizică.
Pentru a trata osteoporoza trebuie luate măsuri nemedicamentoase şi trebuie urmat un tratament eficient. Activitatea fizică, consumarea alimentelor care au calciu şi vitamina D pot reduce riscul de osteoporoză şi de fracturi, a subliniat dr. Cătălin Codreanu. El a mai menţionat că există o creştere alarmantă a persoanelor care vor fi afectate de astfel de afecţiuni, astfel că dacă în 1960 doar 250 milioane de locuitori cu vârsta peste 60 de ani erau afectaţi pe plan mondial, în 2020 numărul acestora va ajunge la 1 miliard. Explicaţiile sunt tendinţa de creştere a speranţei de viaţă, femeile ajung să trăiască la peste 80 de ani, timpul de instalare a menopauzei care este decisiv şi care se produce în jurul vârstei de 51-52 de ani şi faptul că o treime din existenţa femeii, având în vedere că a crescut speranţa de viaţă, se desfăşoară în perioada în care a apărut menopauza. Dr. Cătălin Codreanu a pus accent şi asupra necesităţii efectuării unor exerciţii fizice constante, pe lângă o dietă care să conţină calciu şi vitamina D 2. De asemenea, plimbările sunt absolut necesare şi ar trebui făcute zilnic, astfel încât 30 de minute să se acorde în fiecare zi plimbărilor. La rândul său, dr. Ildiko Gasparik, referindu-se la alimentaţia pentru prevenirea osteoporozei, a accentuat asupra necesităţii consumului de legume şi fructe proaspete. Acestea pot să completeze necesităţile şi lipsa de calciu şi vitamina D 2. /Rompres/