Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş, dr. Lucian Băilă, a declarat vineri că dr. Theodora Benedek a luat ilegal decizia închiderii Secţiei Clinice de Cardiologie şi că va cere constituirea unei comisii de anchetă. El a afirmat că, având în vedere situaţia secţiei, a rechemat-o din concediu pe dr. Chiţu Monica, potrivit legii. Dr. Lucian Băilă a subliniat că, până la rezolvarea situaţiei, Institutul Inimii din Târgu Mureş va acoperi urgenţele şi că el, personal, ar desfiinţa Secţia Clinică de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş.
Echipa de la clinica de cardiologie a realizat vineri o premieră medicală în Europa Centrală, eveniment care l-a determinat pe directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş, dr. Lucian Băilă, să-i acuze pe medicii care au efectuat un transplant de celule stem că se află sub incidenţă penală. Băilă susţine că medicii care au experimentat acest procedeu unic în Europa Centrală, transplant de celule stem la pacienţi cu ischemie critică extrem de avansată, nu deţin avizul Comisiei Naţionale de Transplant. El a spus că au fost încălcate drepturile pacienţilor, întrucât nu li s-a explicat acestora că sunt obiectul unui experiment medical, că nu i s-a cerut acordul pentru efectuarea acestei intervenţii şi că Clinica de Cardiologie, care a realizat premiera, nu putea să recurgă la acest experiment în cadrul spitalului, deoarece nu are semnat contractul de management. Reacţia dr. Băilă a venit după ce o echipă complexă a Secţiei Clinice de Cardiologie din cadrul spitalului, coordonată de dr. Benedek Imre, împreună cu medici specialişti de la Clinica de Hematologie şi Transplant din Târgu Mureş, conduşi de dr. Benedek Istvan, a cerut să organizeze o conferinţă de presă pentru a prezenta această intervenţie în premieră în Europa Centrală.
Dr. Theodora Benedek, de la Clinica de Cardiologie, a arătat că transplantul de celule stem a fost efectuat la doi bolnavi în vârstă de 62, respectiv, 68 de ani, care, în lipsa acestei intervenţii, într-un stadiu avansat al bolii ar mai fi avut ca ultim 'tratament' amputarea membrelor. Aceasta a arătat că celulele stem au fost injectate în cursul procedurilor intervenţionale, la un pacient pe cale intraarterială, iar la celălalt pe cale intramusculară. "Operaţiile au durat câte două ore, au fost dificile, deoarece presupune nu doar injectarea celulelor stem, ci şi reconstrucţia căii arteriale pe care au fost injectate aceste celule. Operaţia, care este extrem de dificilă, a reuşit în ambele cazuri", a precizat dr. Theodora Benedek.
ªeful Clinicii de Cardiologie din Târgu Mureş, dr. Benedek Imre, a spus că o astfel de operaţie s-ar putea face în străinătate cu 40.000 de euro, în timp ce la Târgu Mureş a fost realizată în mod gratuit, fiind o tehnică experimentală pe pacient. Dr. Benedek a arătat că, deşi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş a contestat legalitatea intervenţiei, cele două clinici care au luat parte la intervenţie deţin, de un an, avizul Comisiei Naţionale de Transplant, iar intervenţia de vineri face parte dintr-un proiect de cercetare finanţat de Ministerul Învăţământului, Cercetării şi Tineretului. Benedek Imre a precizat că pentru experimentarea acestei noi tehnici există şi acordul scris al pacienţilor.
Între dr. Lucian Băilă şi dr. Benedek Imre există un conflict mai vechi, care a dus la nesemnarea, până în acest moment, a contractului de management între Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş şi Secţia Clinică de Cardiologie. /Rompres/