Fiecare fumător are un "motiv" pentru care aprinde ţigara. Unii spun că e vorba de grijile cotidiene, de stres, alţii dau vina pe programul prelungit, iar alţii recunosc că este vorba şi de un simplu moft. Pe lângă fumători, au de suferit şi cei care sunt supuşi fumatului pasiv şi poluării din oraş. "ªi fumatul activ, şi cel pasiv sunt nocive. Fumătorii pot beneficia de asistenţă psihologică şi tratament antifumat, totul este să vrea cu adevărat să renunţe la acest viciu", a spus dr. Daniela Ivaşcu, medic rezident la Institutul de Pneumologie.
Testul monoxidului de carbon, prin programul "Help - pentru o viaţă fără tutun", a fost realizat, în ultimii trei ani în toate statele Uniunii Europene, anul acesta ajungând şi în România şi Bulgaria. Potrivit organizatorilor, programul se concretizează în cea mai mare campanie de comunicare de acest gen, finanţată de UE, peste 200.000 de persoane fiind testate începând cu anul 2006. Scopul campaniei îl reprezintă, în principal, informarea tinerilor şi a copiilor referitor la nocivitatea fumatului, iar rezultatele testelor vor face obiectul unui studiu european care va fi publicat după încheierea campaniei.
Potrivit măsurătorilor realizate de specialişti, fumatul narghilelei provoacă cel mai ridicat nivel de monoxid de carbon în plămâni - aproximativ 80 ppm. Două pachete de ţigări pe zi otrăvesc plămânii fumătorului cu 45-50 ppm CO, poluarea din parcări - 35 ppm, un pachet pe zi - 20-25 ppm, poluarea oraşelor - 8,5 ppm, iar fumatul pasiv - 5 ppm. Pneumologii susţin că fumatul este cauza principală a mortalităţii în UE, 650.000 de persoane fiind ucise de boli cauzate de fumat, în 2006. 19.000 dintre victime au fost afectate de fumatul pasiv. La nivelul României, circa 46% dintre bărbaţi, 32% dintre femei şi 41% dintre adolescenţi fumează, potrivit conf. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. "Referitor la victimele fumatului, nu s-au făcut studii exacte, până acum, în România, dar se estimează că, anual, mor aproximativ 88.000 de români din cauza acestui viciu", a declarat, pentru Rompres, conf. univ. dr. Florin Mihălţan. Potrivit acestuia, cele mai frecvente afecţiuni provocate de fumat sunt cancerul pulmonar, cancerul gurii, al esofagului, vezical, genital, astmul bronşic, infarctul miocardic etc. /Rompres/