De asemenea, este necesar a fi identificate locaţiile din judeţe, mai ales din mediul rural, unde trebuie organizate spaţiile pentru recoltarea analizelor medicale. Ministrul a atenţionat asupra faptului că trebuie să se pună accent pe zonele rurale, acolo unde există deficit de cabinete medicale, iar comunicarea se face cu mai multă dificultate.
Programul a cărui derulare a început la 1 iulie se confruntă cu o serie de probleme organizatorice. Spre exemplu în judeţulul Suceava doar 130 de medici de familie, dintr-un total de 284 de medici, au încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava, în timp ce 154 de medici au refuzat să aloce timp suplimentar acestei activităţi, conform programului declarat în cerere.
"Reamintim că plata serviciilor efectuate de medicii de familie este de 15 lei per pacient, ceea ce ar aduce medicului de familie un venit de 2.000 lei în plus, lunar, în cazul prestării a două ore de consultaţie pe zi, şi nu înţelegem de ce dumnealor, care întotdeauna au fost nemulţumiţi de veniturile încasate de la CJAS, nu acceptă efectuarea acestor prestaţii medicale", a afirmat directorul CJAS Suceava, Cristina Iordăchel.
Potrivit sursei citate de Rompres, medicii doresc să efectueze consultaţiile tot în timpul programului declarat în contractul încheiat la începutul anului, dar acest lucru nu este legal, deoarece există surse diferite de finanţare şi, practic, "aceasta echivalează cu a avea două locuri de muncă plătite de angajatori diferiţi, în acelaşi timp", a mai spus Iordăchel.
Medicii de familie harghiteni, care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), ar trebui să consulte 1.200 de pacienţi pe zi în cadrul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Directorul de programe al CJAS Harghita, dr. Vargyas Lehel, a declarat că în judeţ există 155 de medici aflaţi în contract, iar aceştia ar trebui să consulte zilnic fiecare şapte sau opt pacienţi. În ceea ce priveşte cele patru laboratoare din judeţ, care funcţionează în şase puncte, acestea ar trebui să recolteze în fiecare zi probe pentru analize la un număr de 600 de persoane. Dr. Vargyas a explicat că s-au primit asigurări că există capacitatea ca această activitate să se deruleze fără probleme, urmând să fie deschise puncte de recoltare separate de cele existente până acum.
Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a cerut ajutorul preoţilor pentru ca oamenii să fie informaţi despre importanţa acestui program. Prefectul a menţionat că este posibil ca locuitorii de la sate, mai ales vorbitorii de maghiară, să nu înţeleagă mare lucru din campania de informare a Ministerului Sănătăţii, motiv pentru care s-a apelat la preoţi care să le explice despre ce este vorba.