Dr. Targan de la Cedars Sinai Medical Center,
Pacienţii au fost randomizaţi fie pentru a primi 300 mg natalizumab intravenos, fie pentru placebo, la momentul începerii studiului, la 4 şi la 8 săptămâni. Per total, 48% din pacienţii din lotul cu natalizumab şi 32% din lotul placebo au prezentat o scădere cu 70 de puncte, sau chiar mai mult, a indexului de activitate al bolii Crohn(IABC) înregistrat de la 8 la 12 săptămâni (p < 0.001). O remisiune susţinută, definită printr-un scor al IABC sub 150 de puncte a fost notată la 26% din pacienţii cu natalizumab şi la 16% din pacienţii din lotul placebo (p = 0.002). Frecvenţa efectelor adverse a fost similară în ambele grupuri, de fapt “pacienţii care au beneficiat de placebo au prezentat efecte adverse mai importante în comparaţie cu cei care au primit tratament cu natalizumab” a notat echipa de cercetare.
Valorile ridicate ale PCR identifică în special pacienţii ale căror simptome sunt mai degrabă determinate de sindromul inflamator. Pacienţii a căror simptomatologie se datorează unei alte cauze ca de exemplu creşterii populaţiei bacteriene, cel mai probabil nu vor beneficia de pe urma tratamentului care ţinteşte căile inflamatorii. Cu toate acestea investigatorii recomandă ca PCR să nu fie luată drept cel mai important factor pe care se bazează deciziile terapeutice. Alte date, cum ar fi cele obţinute prin endoscopie digestivă, valoarea VSH-ului, răspunsul la terapiile precedente, ar trebui luate toate în considerare pentru a determina metoda terapeutică cea mai eficientă pentru un anumit pacient.
Oamenii de ştiinţă concluzionează că, luate în ansamblu, datele trialurilor efectuate până în prezent, indică faptul că natalizumab este eficient în inducerea unui răspuns susţinut şi în inducerea remisiunii la pacienţii cu boală Crohn şi inflamaţie activă şi poate reprezenta o alternativă terapeutică pentru aceşti pacienţi.
Gastroenterology. 2007;132:1672-1683.