Există deja diverse tratamente, în principal chirurgia în cazurile cele mai handicapante, dar terapia celulară ce a fost, recent, experimentată în Austria, lasă să se întrezărească noi soluţii mai atrăgătoare şi mai puţin traumatizante. ''Rezultatele obţinute de echipa austriacă sunt extrem de încurajatoare, afirmă prof. Marc Zerbib /secţia de urologie a Spitalului Cochin din Paris/. Medici francezi din cadrul Spitalului Tenon din Paris fac şi ei un test cu o strategie similară.''
Incontinenţa urinară - această patologie tabu de care femeile interesate nu îndrăznesc, adesea, să pomenească în faţa medicului lor - este legată de diferite mecanisme complexe şi îndeosebi de un deficit al forţei de contracţie a sfincterelor uretrale. În cursul ultimilor trei ani, numeroase experimente pe animale au atestat fezabilitatea şi eficienţa refacerii forţei sfincterelor uretrei prin autogrefă de celule musculare şi fibroblaste /celule de ţesut conjunctiv/. Mai trebuia dovedit şi interesul unei asemenea strategii la om, şi în special la femeie, care este mult mai vulnerabilă în materie decât bărbatul.
După ce au solicitat avizul Comitetului de etică al Facultăţii de Medicină din Innsbruck, medicii au recrutat, în secţia de urologie, 63 de femei afectate de o incontinenţă urinară importantă, 42 dintre ele fiind pregătite să se supună unui test de terapie celulară, iar alte 21, unor simple injecţii cu colagen în uretră, injecţii propuse de unii ca un potenţial tratament.
Rezultatele - evaluate atât prin examene complementare cât şi prin simptome - sunt în mod clar pozitive. După un an, 38 dintre femeile care beneficiaseră de terapia celulară /adică 90 la sută/ nu mai erau incontinente şi nu mai aveau nevoie de protecţie, trei prezentau o ameliorare notabilă, iar una, doar o slabă regresie a tulburărilor. Dintre cele 21 de paciente tratate cu colagen, se vindecaseră doar două. Pe de altă parte, grosimea muşchiului uretral a crescut cu 59 la sută, iar contractilitatea sa, cu 269 la sută în cazul terapiei celulare, faţă de 9 la sută şi, respectiv, 15 la sută în urma injecţiilor cu colagen. Aceste rezultate excepţionale se confirmă la trei ani de la injecţii, la fel ca şi toleranţa bună la terapia celulară. În schimb, colagenul pare să nu prezinte un interes real în această patologie.
/Rompres/