Prof. dr. Joseph C. Mandel a menţionat că folosind această tehnologie se poate depista mai devreme cancerul pentru că, spre deosebire de celelalte metode, cum ar fi computerul tomograf sau rezonanţa magnetică, care evidenţiază celulele bolnave când au peste 0,5-1 milimetru, tomografia cu emisie de pozitroni le vizualizează în faza în care au dimensiuni foarte mici.
Cu cât tumoarea este mai agresivă, cu atât consumul de glucoză este mai mare, a subliniat prof. dr. Mandel. El a adăugat că dacă pacientul se află sub un tratament oncologic, în funcţie de câtă glucoză consumă celulele, se poate aprecia şi eficacitatea tratamentului.
În SUA, costul unei astfel de investigaţii ajunge la 1.500 de dolari, în India la 300 de dolari la care se adaugă costul substanţei radioactive, care este foarte scump, şi al glucozei. Scanarea durează o jumătate de oră, iar interpretarea se face imediat de către specialistul în medicină nucleară, a precizat prof. Mandel. El a spus că pentru a se specializa în această tehnologie, medicii mai au nevoie de o săptămână-două de pregătire specială. Preţul unui astfel de aparat variază în funcţie de performanţe, între 1,5 milioane dolari şi 2,5 milioane dolari, la care se adaugă costurile materialelor radioactive şi ale glucozei.
Doctorul Tadeuss Pozniak, manager pentru Europa Centrală şi de Est al Integrated Healthcare Solution, a spus că SUA şi ţările occidentale au dorit să prezinte această tehnologie de vârf, care necesită costuri foarte mari, dar care reduce costurile medicale pentru pacienţi. Acest tip de tehnologie este foarte important pentru oncologi, dar şi pentru alte specialităţi, beneficiari fiind pacienţii.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, de la Clinica ORL a Spitalului Sfânta Maria, a precizat că tehnologia PET, respectiv tomografia cu emisie de pozitroni, a apărut în urmă cu 10-12 ani şi este o metodă cu ajutorul căreia poate fi diagnosticat cancerul şi mai ales metastazele, ceea ce nu se poate face face prin metodele clasice, cum ar fi computerul tomograf sau RMN.
"Este o metodă foarte costisitoare, dar având în vedere rezultatele, trebuie făcută", a opinat dr. Sarafoleanu. El a adăugat că România nu dispune de o astfel de tehnologie iar bolnavii, cel puţin cei care au cancer în sfera în ORL, sunt trimişi în Ungaria, unde plătesc 1.000 de euro pentru această analiză.
Prof. dr. Sarafoleanu a subliniat că numărul afecţiunilor canceroase în sfera ORL a crescut în ultimii ani. O creştere mare a înregistrat numărul cazurilor de cancer de laringe, care şi-a dublat frecvenţa faţă de acum 10-12 ani, dar şi cel de amigdale şi de limbă.
Specialistul a menţionat că, din păcate, oamenii vin tardiv la medic şi în această situaţie trebuie utilizate metode mutilante. El a spus că o persoană care are o răguşeală ce durează mai mult de trei-patru săptămâni trebuie să se prezinte la un consult medical de specialitate. /Rompres/