La apelul mai puţină sare, zahăr şi grăsimi, industriile alimentare vor trebui să acţioneze mai ferm cu etichete mai clare şi mai complete, afirmă comisarul european pentru sănătate, Markos Kyprianou, ''pentru a-i face pe cetăţeni în măsură să facă opţiuni mai conştiente''. Potrivit datelor, în 1999 europenii au consumat în medie cu 300 de calorii mai mult pe zi decât în 1970.
Locuitorii UE, la rândul lor, vor trebui să acorde o mai mare importanţă activităţii fizice, mai ales în cazul copiilor. Acesta este al doilea front de intervenţie, nu mai puţin important, având în vedere ''proasta alimentaţie şi inactivitatea care se află la originea celor şapte principali factori de risc pentru sănătatea europenilor'', adaugă documentul UE.
Documentul subliniază necesitatea unei mai bune coordonări între diferitele state, întreprinderi private şi institute de sănătate publică, şi invită la stabilirea unor mai mari sinergii şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pentru a insufla noi energii, Comisia Europeană sugerează crearea unui nou organism la nivel înalt care să cuprindă experienţele fiecărui stat şi să abordeze problemele de nutriţie, obezitate şi problemele de sănătate legate de această condiţie. Acţiunea va trebui să se concretizeze, opinează Kyprianou, la nivel politic şi administrativ, în măsuri de promovare a consumului de fructe şi legume, precum şi la o nouă viziune cu privire la transporturile urbane pentru înlesnirea mişcării. Prima verificare a noilor reguli este aşteptată pentru anul 2010 printr-un raport care va fi elaborat de UE şi OMS, conchide Adnkronos. /Rompres/