Recomandările se referă la:
-evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
-asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8 grade C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);
-consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
-în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 C;
-evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;
-spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei;
-spălarea repetata a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă;
-întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);
-evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor - în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior ;
-spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
-păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
-asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;
-folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman - o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
-fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există indoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
-evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
-fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.
Sursa: www.ms.ro