Studiul care a fost prezentat la Heart Rhythm Society 2007 Scientific Sessions a urmărit efectele câtorva modele diferite de iPod la 100 pacienţi cu pacemaker, dintre care 89 erau bicamerale şi 11 monocamerale. Din cele 800 de teste efectuate 13,5% au fost asociate cu oversensing şi inhibarea stimulării atriale sau ventriculare, sau frecvenţe înalte de stimulare. Interferenţa cu telemetria a fost prezentă în 37% din teste. De asemenea a fost prezent un caz de inhibare totală a stimulării, care a fost reversibilă dar reproductibilă. În timpul testelor s-a observat că oversensingul şi interferările cu telemetria au fost independente de tipul sondelor(uni- sau bipolare) şi faptul că oversensingul a fost independent de modul de stimulare AAI, VVI sau DDD.
Prezentarea a fost primită cu scepticism de către medicii din auditoriu. Dr Marcelo E Helguera (Hospital Italiano de Buenos Aires, Argentina) a spus că asemenea interferări în timpul interogării pacemakerului cu ajutorul telemetriei sunt frecvente şi pot fi determinate de o mulţime de dispozitive electronice fără să aibă vreo semnificaţie clinică. Dr Richard G Trohman (Rush University, Chicago, IL), a subliniat că " dacă un purtător de pacemaker nu poartă un iPod în stare de funcţionare în buzunarul de la piept chiar deasupra dispozitivului atunci acesta nu are o importanţă clinică.
"Relevante clinic sau nu rezultatele studiului au făcut înconjurul lumii într-o formă sau alta, fiind luate mai mult sau mai puţin în serios în funcţie de cine le-a citit. În presa internaţională au fost publicate mai multe articole referitoare la acest studiu. Reporterul medical al Denver Post Karen Augé îşi începe articolul "Atenţie utilizatori de iPod: muzica pe care o ascultaţi poate frânge inima bunicului şi asta nu din cauza versurilor .În apărarea celor de la Apple Fred J Aun scrie, "Oare iPod-urile care funcţionează pe acelaşi principiu ca şi alte MP3 playere sunt arătate cu degetul pe nedrept? Sunt ele oare mai periculoase decât celularele?