Studii pe animale arată că un preparat derivat din celule stem embrionare, administrat şoarecilor cu injurii acute ale măduvei spinării, a restabilit funcţiile motorii compromise, în timp ce la animalele accidentate de mai mult de 10 luni nu au fost observate beneficii semnificative, ştire publicată azi în revista The Journal of Neuroscience.
Deteriorarea acută a măduvei spinării apare în primele săptămâni după traumatism. Medicamentele folosite curent pentru tratamentul injuriei acestui ţesut în general nu prezintă un beneficiu clar, ele nefavorizând de obicei regenerarea ţesutului lezat.Folosind o nouă tehnică, cercetătorii au creat o entitate de oligodendrocite tinere, derivate din celulele stem embrionare şi au injectat preparatul astfel obţinut la animale accidentate, la un grup după 7 zile, iar la celălalt grup după 10 luni de la injurie. Celulele injectate au migrat către neuronii apropiaţi din maduva spinării.
La şoarecii la care s-a injectat produsul de oligodendrocite după 7 zile de la traumatism s-a observat refacerea învelişului de mielină în jurul neuronilor lezaţi, aceste animale prezentând dupa două luni motricitate semnificativ mai bună faţă de lotul de şoareci netrataţi. În schimb, la grupul care a primit injecţia după 10 luni nu s-a înregistrat nici un beneficiu.