Vaccinările copiilor se fac apoi la 7 ani (clasa I) când se fac campanii şcolare de vaccinare şi la această vârstă se administrează DT (vaccin diftero-tetanic pediatric care se utilizează până la 14 ani) şi RRO, în clasa a treia, la 9 ani, se face tot în campanii şcolare VPO, apoi la 14 ani - DT şi Rub (vaccin rubeolic) şi la 18 ani, în clasa a XII-a, hepatită B, tot în campanii şcolare.
Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al OMS, a declarat pentru Rompres că se are în vederea introducerea altor vaccinuri şi anume polio injectabil, întrucât este mai sigur, şi cel împotriva Papilloma virursului ( HPL), extrem de important. El a subliniat că prin vaccinare se înregistrează o scădere pronunţată a bolilor contagioase.
Recent, ţările din Regiunea Europeană au trebuit să facă faţă epidemiilor masive, în special cele de rujeolă. Aceste epidemii continuă să se răspândească în Regiune, provocând mii de cazuri şi ducând la decese în rândul copiilor şi adulţilor. Această reapariţie a bolilor care erau sub control sau fuseseră eliminate în Regiune reprezintă o preocupare permanentă, a subliniat reperezentantul OMS pentru România.
Regiunea Europeană OMS a fost declarată ca zonă fără pericol de poliomielită în 2002 şi sunt depuse eforturi pentru a menţine acest succes. Comisia care monitorizează statusul poliomielitei în Regiune şi-a exprimat grija privind riscul crescut de import de poliomielită în Europa.
Deşi Regiunea Europeană OMS are cea mai scăzută rată de incidenţă a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin, acestea continuă să producă aproximativ 32.000 de decese care pot fi prevenite în rândul copiilor sub 5 ani în fiecare an, a mai spus Dr.V. Olsavszky. El a subliniat necesitatea vaccinării, unul dintre serviciile care costă foarte puţin, dar care oferă beneficii uriaşe. /Rompres/