Simbolul crucea roşie pe fond alb se întâlneşte în prezent în sigla altor organizaţii non-guvernamentale, pe frontispicii sanitaro-farmaceutico-
Nici o organizaţie/instituţie publică sau privată – cu excepţia Crucii Roşii Române şi a echipelor
Crucea Roşie Română informează asupra faptului că nu este permisă folosirea unei embleme care, datorită formei şi/sau culorii sale, poate fi confundată cu emblema de Cruce Roşie. De asemenea, nu este permisă folosirea emblemei de Cruce Roşie de către grupuri sau persoane neautorizate - societăţi comerciale, organizaţii non-guvernamentale, unităţi publice, persoane fizice, medici, farmacişti etc. Nu în ultimul rând, în timp de conflict armat, nu este permisă folosirea emblemei de Cruce Roşie pentru protecţia combatanţilor înarmaţi sau a echipamentului militar, acest lucru fiind considerat a constitui crimă de război.
Emblema de Cruce Roşie trebuie recunoscută şi respectată peste tot în lume ca simbol de încredere al protecţiei, umanităţii, neutralităţii şi imparţialităţii. Demersul Crucii Roşii Române de informare a publicului larg cu privire la statutul special moral şi juridic al emblemei de Cruce Roşie este un apel adresat tuturor celor care înţeleg că nici un abuz nu este prea mic pentru a fi trecut cu vederea, iar corectarea lui poate salva vieţi, se menţionează în comunicatul Societăţii Române de Cruce Roşie. (Rompres)