Nicăieri în lume ca în Statele Unite ale Americii (SUA), abuzul de calmante, stimulente, tranchilizante şi alte medicamente vândute pe bază de reţetă nu depăşeşte prin amploarea sa consumul ''practic al tuturor drogurilor ilicite, cu excepţia canabisului'', afirmă OICS.
Absenţa unei reglementări pe pieţele unor ţări facilitează traficul cu medicamente false, prin serviciul curier, curier clasic sau Internet. ''Progresele din ultimii ani în ce priveşte controlul internaţional de medicamente ar putea fi serios erodate de această evoluţie preocupantă dacă ea rămâne necontrolată'', previne Philip Emafo, preşedintele OICS.
Medicamentele cu preţuri reduse care par autentice sunt deseori imitaţii periculoase, minuţios elaborate, pornind de la reţete postate pe Internet. ''În loc să trateze, ele pot ucide'', a subliniat Emafo, care consideră ameninţarea ''reală şi care nu trebuie neglijată''.
Potrivit OICS, care citează estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până la 50 % din totalul de medicamente din ţările în curs de dezvoltare sunt contrafăcute.
Buprenorfina, un analgezic, reprezintă acum principalul drog utilizat prin injectare într-o mare parte a Indiei. Sub formă de comprimate, ea face obiectul unui trafic şi al unui consum abuziv în Franţa, unde 20-25 % din aceste medicamente vândute în comerţ sub apelativul Subutex sunt deturnate către piaţa neagră, potrivit OICS.
Numărul americanilor care fac abuz de medicamente aproape s-a dublat, de la 7,8 milioane în 1992 la 15,1 milioane în 2003.
Traficanţii exploatează o puternică cerere de medicamente care pot induce un efect stimulator comparabil cu cocaina, heroina sau metamfetamina, notează OICS.
Organizaţia subliniază cazul Scandinaviei, unde cererea de flunitrazepam, un sedativ vândut sub numele Rohypnol, este din ce în ce mai satisfăcută de o producţie ilegală.
În America de Nord, abuzul de medicamente, printre care fentanyl, un analgezic de 80 de ori mai puternic decât heroina, este considerat responsabil de o creştere a numărului de decese.
Unele medicamente sunt atât de puternice încât ele prezintă un risc mai ridicat de supradoză decât abuzul de droguri ilicite'', observă Emafo, adăugând că puţine ţări ''sunt conştiente'' de amploarea problemei. (Rompres)