MS şi-a asumat prin protocolul respectiv obligaţia de a urmări plata restanţelor din 2003 şi 2004. Plata se face de către spitalele care au contracte cu furnizorii, unităţile medicale primind banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. MS a dispus, în următoarele zile, realizarea unei centralizări a tuturor datelor primite de la spitale pentru a prezenta opiniei publice situaţia plăţilor restante care nu fac obiectul unor litigii şi situaţia plăţilor aflate în litigiu din cauza calităţii necorespunzătoare a materialelor.
Măsura a fost luată ca urmare a deciziei Asociaţiei Furnizorilor de Materiale Sanitare de a sista, începând din 9 mai, ora 9.00, livrările către toate spitalele, indiferent dacă acestea şi-au respectat sau nu termenele prevăzute în protocolul încheiat între această asociaţie, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate cu privire la plata celor circa 4000 miliarde lei cât reprezintă datoriile restante ale unităţilor medicale.
Până la 30 aprilie, din datele centralizate până la data de 3 mai, au fost achitate de către spitale peste 30% dintre sumele convenite să fie plătite până la acest termen. O parte dintre spitale, au invocat ca motiv de neplată a restanţelor existenţa unor litigii cu furnizorii de materiale sanitare, care au livrat materialele la calitate necorespunzătoare. În aceste cazuri, este justificată neplata sumelor restante, până la rezolvarea litigiilor. Protocolul semnat de Ministerul Sănătăţii nu poate obliga spitalele să accepte plata unor materiale sanitare nesatisfăcătoare din punct de vedere al calităţii.
Sunt şi multe spitale care nu şi-au respectat termenele de plată prevăzute în protocol şi care nu pot invoca litigii privind calitatea materialelor furnizate. Ministerul Sănătăţii îi va demite pe acei directori care nu pot justifica neplata datoriilor la termenele stabilite prin protocol.
Firmele care nu vor furniza materialele contractate către spitalele care nu au datorii, vor pierde aceste contracte, urmând ca Ministerul să preia livrarea materialelor respective prin intemediul companiilor strategice la care este acţionar, până la organizarea unor noi licitaţii.
Ministerul Sănătăţii consideră că anunţul făcut de furnizorii de materiale sanitare este prematur, în condiţiile în care a fost făcut la nici o săptămână de la expirarea termenului din protocol, şi reprezintă o încercare de a face presiuni asupra CNAS şi MS pentru a accepta decontarea integrală a restanţelor, inclusiv a sumelor aflate în litigiu din cauza multelor probleme de calitate.
La semnarea Protocolului, Ministerul Sănătăţii şi-a exprimat bunele intenţii, în vederea soluţionării litigiilor financiare, şi a înscris în obligaţii sumele globale prezentate de reprezentanţii furnizorilor de materiale sanitare, însă a atras atenţia asupra multelor probleme de calitate care au generat numeroase litigii cu spitalele. Ministerul Sănătăţii nu şi-a propus să oblige spitalele să plătească materiale de calitate îndoielnică. (Biroul de presă al MS)
