Ei au condus un studiu prospectiv bazat pe populaţie în cadrul căreia au examinat efectul expunerii la cantităţi foarte mici de alcool (mai puţin decât o băutură pe săptămână) asupra problemelor de sănătate mentală.
Folosind datele din Avon Longitudinal Study of Parents and Children, cercetătorii au examinat asocierea dintre consumul de alcool autodeclarat al mamelor în timpul trimestrului întâi şi problemele de sănătate mentală apărute la copii la vârsta de 47 şi 81 de luni (n = 9086 şi n = 8046, respectiv). Statusul mental a fost evaluat şi de profesorii copiilor la vârsta de 93 şi 108 de luni (n = 5648). Evaluările au fost făcute cu ajutorul Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). Aproape jumătate dintre mame au declarat că nu au consumat deloc alcool în timpul trimestrului întâi, 40% au raportat un consum de sub o băutură pe săptămână şi 16% au băut mai mult decât atât.
Echipa doctorului Sayal a observat că şi consumul unei cantităţi minime de alcool a fost asociat în mod independent cu probleme de sănătate mentală clinic semnificative.
Asocierea a fost prezentă în primul rând la fete, a persistat atât la 81 luni cât şi mai târziu, fiind confirmată de profesori.
Având în vedere că nici în prezent nu se cunoaşte un prag de siguranţă, cercetătorii recomandă abstinenţă pe perioada sarcinii.
Totodată, din cauza asocierii neaşteptate cu sexul feminin, autorii accentuează că aceste rezultate trebuie considerate preliminare şi necesită investigaţii suplimentare.
Pediatrics 2007;119:e426-e434.